środa, 29 stycznia 2014

Bułki ze szczypiorkiem i żółtym serem

Witajcie :) Dzisiaj zapraszamy Was na domowe bułki z dodatkiem twarożku i szczypiorku. Są proste w przygotowaniu, a ich pieczenie nie zabiera dużo czasu. Ciasto nie musi wyrastać, można je formować od razu po wyrobieniu. Jest to przepis dla osób, które chciałyby zacząć robić domowe pieczywo, ale zawsze uważały, że nie mają na to czasu. Przepis pochodzi z książki "Dania niskotłuszczowe".

Składniki (na 16 bułeczek): 

225g mąki (u nas 115g zwykłej i 110g mąki pełnoziarnistej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sproszkowanej gorczycy (my kupiłyśmy w ziarnach i starłyśmy ją w moździerzu) 
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 
1/2 łyżeczki soli (odrobina więcej nie zaszkodzi) 
100g niskotłuszczowego twarożku z ziołami 
pęczek szczypiorku 
100ml chudego mleka + 2 łyżki do posmarowania bułek 
60g startego żółtego sera

Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 200˚C. 

2. Przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, gorczycą, pieprzem kajeńskim i solą. Dodaj twarożek i posiekany szczypiorek i połącz składniki do uzyskania jednolitej masy. 


3. Zrób pośrodku ciasta zagłębienie, wlej w nie mleko i wyrób, aż powstanie ciągnące się ciasto. Rozwałkuj je na posypanym mąką blacie, do grubości ok 2cm. Foremkami do ciastek (szklanką) wytnij bułeczki i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. 


4. Bułki posmaruj resztą mleka i posyp żółtym serem (tak jak na ostatnim zdjęciu). Piecz ok 15-20 minut, aż bułki urosną i się zarumienią. Najlepiej smakują z twarożkiem i szczypiorkiem.

Nasze oceny:

Basia: Smakowite i zdrowe bułeczki, następnym razem zrobię trochę większe. Trzymane w zamkniętym pojemniku zachowują świeżość nawet do pięciu dni. Moja ocena: 9/10.

Julka: Dobre, domowe bułki, idealne na niedzielne śniadanie. Moja ocena: 9/10.

5 komentarzy:

  1. Uuuaaaa jak ja lubię takie pieczywo z różnymi dodatkami, smakowicie wyglądają te bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z serem ? Takie najlepsze ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne te bułki! I z serem... pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich jeszcze nie próbowałam - zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma jak domowe pieczywo:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...