środa, 8 stycznia 2014

Kurczak w serowej panierce

Witajcie,
Dzisiaj przychodzimy do Was z lekkim (ale bardzo sycącym daniem), które bez wyrzeczeń mogą zjeść osoby będące na diecie. Przygotowałyśmy dla Was pieczone piersi kurczaka w panierce z musztardy i żółtego sera. Może się wydawać, że żółty ser jest tłusty i kaloryczny, ale używamy go naprawdę niewiele. Kurczaka upiekłyśmy bez dodatku tłuszczu, a zamiast jajek do obtoczenia mięsa użyłyśmy musztardy. Jeśli chcecie, możecie zrezygnować z mąki pszennej i użyć kukurydzianej. Jeden pieczony filet z kurczaka to 220 kalorii.

Składniki:



2 łyżki chudego mleka
2 łyżki ostrej musztardy
60g chudej tartej goudy
3 łyżki mąki
mały pęczek szczypiorku
4 średnie piersi z kurczaka
sól, pieprz





Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzej do temperatury 200
˚C. W miseczce wymieszaj musztardę z mlekiem. W drugiej misce połącz tarty ser, mąkę i szczypiorek.

2. Filety umyj oczyść i lekko rozbij. Posyp z każdej strony solą i pieprzem, a następnie obtocz starannie w musztardzie z mlekiem.



3. Panieruj każdy kawałek kurczaka w mieszance z tartym serem (obtocz mięso z każdej strony). Przełóż filety na blachę do pieczenia i pokryj resztą masy serowo-musztardowej, jeśli została.




4. Filety piecz przez 30-35 min na złocistobrązowy kolor. Podawaj gorące z ulubioną surówką lub na zimno pokrojone w plastry.
Smacznego.

Nasze oceny:


Basia: Kurczak podczas pieczenia nie wysechł, był soczysty, a panierka z żółtego sera nadała mu chrupkości. Danie bardzo mi smakowało. Znowu dostałam po głowie od rodziny, że nie przyniosłam im nawet kawałka na spróbowanie. Nie mogłyśmy się z Julką oprzeć :D. Moja ocena: 10/10.
 

Julka: Super pomysł na kurczaka, nawet dla osób, które nie wyobrażają go sobie bez tłuszczu. Musztarda i szczypiorek bardzo fajnie podkręcają smak. Moja ocena: 10/10.

10 komentarzy:

  1. pyszny pomysł jeszcze takiego nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne, takiego kurczaka jeszcze nie jadłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię eksperymentować z kurczakiem :) fajna propozycja na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na kurczaka w innej panierce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam na szybko z patelni, pyyyycha! Kurczak bardzo soczysty, aż rozpływał się w ustach. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetny pomysł żeby przygotować go na patelni :) cieszymy się, że kurczak smakował. pozdrawiamy

      Usuń
  6. Skorzystałam z przepisu już kilka razy. Kurczak jest bardzo smaczny :) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) ogromnie się cieszymy, że kurczak tak posmakował :) pozdrawiamy serdecznie.

      Usuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...