niedziela, 26 stycznia 2014

Gorąca czekolada z wanilią

Witajcie Kochani :)
Zima daje nam ostatnio w kość, dlatego postanowiłyśmy przygotować coś na rozgrzanie. Mamy dla Was bardzo prosty i szybki przepis na czekoladę na gorąco -  idealną dla czekoladoholików (takich jak my). Jest to nasz ulubiony napój w okresie zimowym. Teraz jeszcze tylko trzeba owinąć się kocami i z kubkiem czekolady w ręku oglądać filmy :).
Z podanych proporcji wychodzą 4 filiżanki czekolady. Jest bardzo słodka, dlatego możecie rozlać ją nawet na 6-8 porcji, a i tak się rozgrzejecie. Przepis pochodzi z książki “Pyszne 25”.

Składniki:

200g gorzkiej czekolady
200ml mleka (u nas 1,5 %)
300 ml śmietanki (30%)
3 łyżki cukru pudru
laska wanilii
szczypta cynamonu




Przygotowanie:

1. Ubij 1/3 śmietany z łyżką cukru pudru, wstaw do lodówki. Jeśli nie chcesz żeby czekolada była bardzo słodka zrezygnuj z dodania cukru do śmietany.
 
2. W rondelku podgrzej mleko z laską wanilii (przekrojoną na pół) i 2 łyżkami cukru pudru. Gdy mleko będzie gorące wyjmij wanilię, dodaj połamaną na kawałki czekoladę i resztę śmietanki.



3. Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, aż uzyskasz gęsty napój.
4. Przelej czekoladę do filiżanek, udekoruj bitą śmietaną i cynamonem.

 

Nasze oceny:

Basia: Pyszna i rozgrzewająca czekolada, która rozpływa się w ustach. Jest dużo lepsza niż gotowe mieszanki, które można kupić w sklepie i tylko zalać mlekiem. Jeśli tak jak my uwielbiacie czekoladę, spróbujcie koniecznie. Moja ocena: 10/10.

Julka: Bardzo słodka uczta dla podniebienia. Ja do swojej drugiej porcji dodałam na koniec trochę mleka, by czekolada nie była aż tak słodka :) Warto posypać całość cynamonem, który fajnie dopełnia smaku. Moja ocena: 9/10.
  

13 komentarzy:

  1. wygląda świetnie:D ja chcę taką:DD:

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny kubek !
    Taka czekolada idealna na takie mrozy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na rozgrzanie na pewno przyda się kubek gorącej czekolady! :) chętnie bym się napiła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie!!! Tego mi brakowało, gorącej czekolady :))

    OdpowiedzUsuń
  5. mam tą książkę i ten przepis jakoś mi nie wpadł w oko :) może dlatego że czekoladę lubię z chili :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekolady z chilli jeszcze nie piłyśmy - ta wersja to dopiero musi być rozgrzewająca:)

      Usuń
  6. zrobię sobie taką w nagrodę po egzaminach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie jesteśmy "za" takimi nagrodami:) My po egzaminach chodziłyśmy na pączki z nadzieniem krówkowym :)

      Usuń
  7. Fajna nagroda ;) Ale ja bym wolała jednak tabliczkę dobrej czekolady z orzechami ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...