czwartek, 29 sierpnia 2013

Cukinia na chleb! :)

Witajcie:)
Dzisiaj mamy dla Was coś w rodzaju pasty na kanapkę, czyli smażoną cukinię z pieczarkami i cebulą. Danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Z powodzeniem możecie je zabrać do pracy i szkoły. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i składniki możecie dowolnie modyfikować. Jeśli chcecie, żeby było bardziej sycące możecie dodatkowo połączyć warzywa ze smażonym boczkiem lub kiełbasą. Proponujemy podawać je ze świeżym pieczywem lub tostami.

Składniki:

2 średnie cukinie
500g pieczarek
2-3 cebule
sól, pieprz, ostra papryka
1-2 łyżki keczupu
opcjonalnie 2 łyżki tartej mozzarelli





Przygotowanie:
1. Cebule przekrój na pół i pokrój w półtalarki, pieczarki umyj i również pokrój. Cukinie obierz, przekrój wzdłuż, wyjmij pestki i pokrój w półtalarki. 


2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej (możesz olej wymieszać z masłem) i zeszklij cebulę. Uważaj, żeby się nie przypaliła. Gdy cebula będzie szklista dodaj pieczarki i posól je odrobinę. Przykryj patelnię pokrywką i smaż ok. 5 minut - pieczarki puszczą wodę i zmniejszą swoją objętość. 

3. Odkryj pokrywkę, przemieszaj pieczarki i smaż je do momentu, aż nadmiar wody odparuje. Po tym czasie dodaj na patelnię cukinię, całość wymieszaj. Ponownie posól danie i smaż do momentu aż cukinia zmięknie. Dodaj przyprawy i keczup, dokładnie wymieszaj. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodaj startą mozzarellę lub żółty ser. Podawaj na ciepło lub zimno z pieczywem.


Nasze oceny:


Basia: Bardzo proste i smaczne danie. Wybornie smakuje na ciepło ze świeżą, chrupiącą bagietką. Jeśli lubicie bardziej pikantne dania możecie dodać przeciśnięty ząbek czosnku i sproszkowane chilli. Moja ocena: 9/10.

Julka: Fajna alternatywa dla kupnych past kanapkowych, która na nowo odkryła przede mną cukinię :) Następnym razem doprawię ją bardziej ostrymi przyprawami. Moja ocena: 8/10. 

niedziela, 25 sierpnia 2013

Puszyste placuszki

Witajcie :) Dzisiaj mamy dla Was puszyste placuszki z mąki pełnoziarnistej. Jeszcze ciepłe, polane miodem lub posypane cukrem pudrem i udekorowane owocami wprost rozpływają się w ustach. Możecie zamiast malin dodać inne owoce (na przykład ananasa), będą równie pyszne:) Jest to danie idealne na każdą porę dnia. Jeśli nie wykorzystacie od razu całego ciasta, możecie wstawić je do lodówki i usmażyć resztę następnego dnia.

Składniki:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 jajka
1 szklanka zsiadłego mleka
50g cukru pudru
60g miękkiego masła
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Do dekoracji: maliny, golden syrup lub miód

Przygotowanie:
1. Wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sól, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj do nich żółtka i miękkie masło, mieszaj do połączenia składników, następnie wlej do masy zsiadłe mleko.

2. W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Odstaw na 10 min.


3. Smaż placuszki na dobrze rozgrzanej patelni po ok. 2 minuty z każdej strony (czas smażenia zależy od wielkości placka). Nadaj im raczej spłaszczony kształt, wtedy szybciej się usmażą. My smażyłyśmy na patelni do naleśników, jednak dodałyśmy trochę oleju, żeby placki nie przywierały.


4. Podawaj jeszcze ciepłe polane miodem lub syropem, posypane owocami. Smacznego:)

Nasze oceny:

Basia: Pyszne i bardzo sycące placki. Miód wsiąka w ciepłe ciasto nadając mu wyjątkowy posmak. Bardzo lubię je robić na śniadanie. Moja ocena: 10/10.

Julka: Fajny pomysł na niedzielne, leniwe śniadanie :) Jednak następnym razem do smażenia użyję odrobiny masła zamiast oleju. Moja ocena: 8/10.

wtorek, 20 sierpnia 2013

Owsianka owocowa

Witajcie,
Dzisiaj mamy dla Was drugi przepis na idealną owsiankę. Owsianka Basi zawiera dużą ilość owoców, dzięki czemu nie trzeba jej dodatkowo słodzić. Kiedyś przypadkiem Basia wykorzystała do jej przygotowania zamrożonego banana i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Banan zupełnie się rozpuścił w gorącym mleku, ale nadał mu pyszny smak i lekko kremową konsystencję. Polecamy dodać do owsianki również jabłko i ulubione suszone owoce.  Przepis na idealne śniadanie Julki znajdziecie tutaj.


Składniki (na 2 porcje):
80g płatków owsianych
2 szklanki mleka
1 zamrożony banan
1 jabłko 3-4 suszone morele
3-4 suszone śliwki
opcjonalnie suszona żurawina



Przygotowanie:

1.  W garnku zagotuj mleko, mieszaj co jakiś czas, żeby się nie przypaliło. Do gotującego mleka dodaj płatki owsiane i gotuj ok. 8-10 minut, nie zapomnij o mieszaniu.

2. Banana i suszone owoce pokrój w plasterki. Jabłko obierz, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w plasterki.



3. Do gotującej się owsianki dodaj suszone morele i śliwki, gotuj jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Po chwili dodaj banana i jabłko. Całość wymieszaj. Podawaj owsiankę, gdy banan się rozpuści. Możesz posypać całość suszoną żurawiną.
Smacznego

Nasze oceny:
Basia: Jest to moja ulubiona owsianka, mocno owocowa i sycąca. Jeśli nie przepadacie za suszonymi śliwkami lub morelami z powodzeniem możecie je zastąpić świeżymi owocami. Moja ocena: 10/10.

czwartek, 15 sierpnia 2013

Drobiowe pulpeciki po hawajsku

Mamy dzisiaj dla Was drobiowe pulpeciki w słodko-kwaśnym sosie. Jest to lekkie danie, ale zarazem bardzo sycące. Możecie je podać tak jak my, z ryżem, ale dobrze będzie smakować również z makaronem. Pulpety przygotowuje się na parze bez dodatkowego tłuszczu, dlatego polecamy je osobom będącym na diecie. Danie smakuje każdemu - jeszcze nie raz pojawi się na naszych stołach. Zmodyfikowany przepis pochodzi stąd.

Składniki: 
500g drobiowego mięsa mielonego
(u nas z indyka) 

sól, pieprz, 
ostra papryka w proszku
suszone oregano
szczypta wegety 
1 duża marchewka 
1 czerwona papryka 
5-6 łyżek pokrojonego ananasa
(u nas z puszki) 

1 łyżeczka cukru 
2/3 szklanki soku ananasowego 
4-5 łyżek keczupu pikantnego 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie: 
1. Mięso mielone dopraw solą, pieprzem, ziołami i wegetą według uznania, dobrze wymieszaj. Uformuj małe kulki. U nas z 500g mięsa wyszło 16 pulpecików.* Gotuj pulpeciki na parze przez ok. 20 minut.
*Jeśli mięso nie będzie się kleić dodaj jajko


2. Marchewkę pokrój w paski, paprykę w kostkę. Na patelni roztop łyżkę masła i podsmaż warzywa i ananasa, po kilku minutach dodaj cukier. Gdy się rozpuści wlej sok z ananasa i keczup. Wymieszaj. Dopraw do smaku. Po kilku minutach, gdy marchewka będzie miękka dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Mieszaj sos aż zgęstnieje.

3. Jeśli sos będzie za gęsty dolej wody lub soku z ananasa. Jeśli chcesz, żeby danie było ostrzejsze dopraw sproszkowaną chilli. Gdy pulpeciki się ugotują przełóż je do sosu i wymieszaj.
Podawaj z ugotowanym ryżem. Smacznego :)



Nasze oceny:

Basia: Jest to bardzo smaczne danie, idealne dla miłośników chińskiego słodko-kwaśnego kurczaka. Zamiast mięsa mielonego można dodać podsmażoną pierś kurczaka. Moja ocena: 9/10.


Julka: Super pomysł na obiad. Sos na pewno będę wykorzystywać do robienia domowej chińszczyzny :) Moja ocena: 9/10.

piątek, 9 sierpnia 2013

Idealny wakacyjny smoothie

Witacie,
Mamy dla Was idealny wakacyjny koktajl - orzeźwiający i bardzo zdrowy. Słoneczny smoothie z mango, bananem, brzoskwinią i pomarańczą smakuje pysznie i do tego sprawdza się w upały. Ponadto jest to prawdziwa bomba witaminowa; świetna na śniadanie lub w ciągu dnia. Napój jest pyszny, nie bez powodu rodzice Julki dali mu tak wysoką ocenę:) Z podanych składników wychodzą 3 szklanki gęstego smoothie, można do niego dodać jednak wodę mineralną i wtedy powstanie porcja dla 5 osób. Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z książki "Gotuj i chudnij"

Składniki (dla 3 osób):

2 mrożone banany (banany włóż obrane ze skórki i zawinięte w folię na noc do zamrażarki)
1 mango
2 brzoskwinie
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
opcjonalnie:
2 plasterki ananasa
150ml soku z ananasa




Przygotowanie:

1. Wyjmij banany z zamrażarki 20 minut wcześniej. Pozostałe owoce dokładnie umyj i pokrój na kawałki.

2. Owoce wraz z sokiem pomarańczowym zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej masy. Nalej do szklanek i wypij od razu lub wstaw na godzinę do lodówki, wtedy będzie to idealny napój na upały.




Nasze oceny:
Julka: Kolejny fantastyczny przepis na smoothie. Uwielbiam mango i tutaj pasuje ono idealnie. Jeśli szukacie czegoś na wakacyjny podwieczorek, gorąco Wam polecam ten przepis. Moja ocena: 10/10!

Rodzice Julki: Lepszego smoothie nie jedliśmy. Takie połączenie smaków najbardziej nam odpowiada, zwłaszcza w upały. Nasza ocena:12/10

wtorek, 6 sierpnia 2013

Kokosanki

Dzień dobry,
Już od jakiegoś czasu chodziły za nami kokosanki. Kilka osób poprosiło nas o ich upieczenie, dlatego wreszcie nadszedł czas żeby to zrobić.  Kokosanki piecze się ekspresowo, a do ich przygotowania potrzeba tylko trzech składników. Ciastka są słodkie, miękkie z lekko ciągnącym się środkiem, czyli takie, jakie lubimy najbardziej. Proponujemy zrobić od razu podwójną porcję, ponieważ znikają z talerzy w tempie ekspresowym.


Składniki (na ok. 20 sztuk):

1 szklanka wiórków kokosowych
120g cukru
2 białka






Przygotowanie:
1.  Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C. Wiórki kokosowe wymieszaj z cukrem. Białka ubij na sztywną pianę.


2. Połącz ubitą pianę z kokosem i cukrem i delikatnie wymieszaj. Dodawaj pianę stopniowo, jeśli masa będzie za rzadka dodaj więcej wiórków.  Masa powinna być gęsta i klejąca.


3.  Nabieraj łyżeczką masę i formuj małe kulki.  Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (u nas mata silikonowa). Nadaj ciastkom lekko stożkowaty kształt.

4. Piecz przez 12-15 min, aż kokosanki się zarumienią.
Smacznego!

Nasze oceny:

Basia: To jedne z moich ulubionych ciastek. Podczas ich pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach kokosa. Moja ocena: 10/10.

Rodzina Basi: Pyszne, miękkie i słodkie ciasteczka. Pasują idealnie do herbaty. Nasza ocena: 9/10.

P.S. od Basi:  STO LAT dla Julki, która ma dzisiaj urodziny:*

czwartek, 1 sierpnia 2013

Grillowany kurczak w jogurcie



Witajcie!
Dzisiaj mamy dla Was szybki, smaczny i zdrowy pomysł na obiad. Grillowaną pierś kurczaka w jogurtowej marynacie z przyprawami. Polecamy zamarynować kurczaka wcześniej, wtedy mięso będzie bardzo kruche i soczyste. Możecie przygotować danie tak jak my na grillu, ale jeśli nie macie takiej możliwości, kurczak równie dobrze będzie smakował z piekarnika lub usmażony na patelni grillowej. 

Składniki:
podwójna pierś kurczaka
mały jogurt naturalny (150-180g)
sok z połowy limonki lub cytryny
łyżka oleju
2 ząbki czosnku
łyżeczka mielonej wędzonej papryki lub ostrej papryki
½ łyżeczki mielonego imbiru
łyżeczka suszonego oregano
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta cukru
sól, pieprz


Przygotowanie:

     1. Przygotuj marynatę: wymieszaj jogurt, olej, sok z limonki, przeciśnięte ząbki czosnku i wszystkie przyprawy. Spróbuj, jeśli smak będzie za kwaśny, dodaj szczyptę cukru.


     2. Kurczaka umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej marynatą i odstaw do lodówki na minimum godzinę.

  
    3. Grilluj kurczaka, około 5-7 minut z każdej strony. Jeśli smażysz na patelni, zwróć uwagę, żeby płomień nie był za duży. Nie smaż za długo, żeby mięso nie wyschło. Podawaj z ulubioną sałatką.
Smacznego :)

Nasze oceny:
Basia: Kurczak wyszedł pyszny i soczysty. Sok z limonki nadał mu lekko kwaskowy smak, ale zupełnie to nie przeszkadza. Jest to idealny pomysł na letni obiad. Moja ocena: 10/10.

Rodzina Basi: uwielbiamy tak przygotowane mięso - polecamy na grilla zamiast tradycyjnej kiełbasy. Nasza ocena: 10/10

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...