wtorek, 6 sierpnia 2013

Kokosanki

Dzień dobry,
Już od jakiegoś czasu chodziły za nami kokosanki. Kilka osób poprosiło nas o ich upieczenie, dlatego wreszcie nadszedł czas żeby to zrobić.  Kokosanki piecze się ekspresowo, a do ich przygotowania potrzeba tylko trzech składników. Ciastka są słodkie, miękkie z lekko ciągnącym się środkiem, czyli takie, jakie lubimy najbardziej. Proponujemy zrobić od razu podwójną porcję, ponieważ znikają z talerzy w tempie ekspresowym.


Składniki (na ok. 20 sztuk):

1 szklanka wiórków kokosowych
120g cukru
2 białka






Przygotowanie:
1.  Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C. Wiórki kokosowe wymieszaj z cukrem. Białka ubij na sztywną pianę.


2. Połącz ubitą pianę z kokosem i cukrem i delikatnie wymieszaj. Dodawaj pianę stopniowo, jeśli masa będzie za rzadka dodaj więcej wiórków.  Masa powinna być gęsta i klejąca.


3.  Nabieraj łyżeczką masę i formuj małe kulki.  Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (u nas mata silikonowa). Nadaj ciastkom lekko stożkowaty kształt.

4. Piecz przez 12-15 min, aż kokosanki się zarumienią.
Smacznego!

Nasze oceny:

Basia: To jedne z moich ulubionych ciastek. Podczas ich pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach kokosa. Moja ocena: 10/10.

Rodzina Basi: Pyszne, miękkie i słodkie ciasteczka. Pasują idealnie do herbaty. Nasza ocena: 9/10.

P.S. od Basi:  STO LAT dla Julki, która ma dzisiaj urodziny:*

3 komentarze:

  1. Kokosanki to świetne ciasteczka! Sama właśnie wyłączyłam piekarnik bo też dziś robiłam! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają :) i ode mnie powtórne sto lat dla Julki ;)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter