czwartek, 15 sierpnia 2013

Drobiowe pulpeciki po hawajsku

Mamy dzisiaj dla Was drobiowe pulpeciki w słodko-kwaśnym sosie. Jest to lekkie danie, ale zarazem bardzo sycące. Możecie je podać tak jak my, z ryżem, ale dobrze będzie smakować również z makaronem. Pulpety przygotowuje się na parze bez dodatkowego tłuszczu, dlatego polecamy je osobom będącym na diecie. Danie smakuje każdemu - jeszcze nie raz pojawi się na naszych stołach. Zmodyfikowany przepis pochodzi stąd.

Składniki: 
500g drobiowego mięsa mielonego
(u nas z indyka) 

sól, pieprz, 
ostra papryka w proszku
suszone oregano
szczypta wegety 
1 duża marchewka 
1 czerwona papryka 
5-6 łyżek pokrojonego ananasa
(u nas z puszki) 

1 łyżeczka cukru 
2/3 szklanki soku ananasowego 
4-5 łyżek keczupu pikantnego 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie: 
1. Mięso mielone dopraw solą, pieprzem, ziołami i wegetą według uznania, dobrze wymieszaj. Uformuj małe kulki. U nas z 500g mięsa wyszło 16 pulpecików.* Gotuj pulpeciki na parze przez ok. 20 minut.
*Jeśli mięso nie będzie się kleić dodaj jajko


2. Marchewkę pokrój w paski, paprykę w kostkę. Na patelni roztop łyżkę masła i podsmaż warzywa i ananasa, po kilku minutach dodaj cukier. Gdy się rozpuści wlej sok z ananasa i keczup. Wymieszaj. Dopraw do smaku. Po kilku minutach, gdy marchewka będzie miękka dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Mieszaj sos aż zgęstnieje.

3. Jeśli sos będzie za gęsty dolej wody lub soku z ananasa. Jeśli chcesz, żeby danie było ostrzejsze dopraw sproszkowaną chilli. Gdy pulpeciki się ugotują przełóż je do sosu i wymieszaj.
Podawaj z ugotowanym ryżem. Smacznego :)



Nasze oceny:

Basia: Jest to bardzo smaczne danie, idealne dla miłośników chińskiego słodko-kwaśnego kurczaka. Zamiast mięsa mielonego można dodać podsmażoną pierś kurczaka. Moja ocena: 9/10.


Julka: Super pomysł na obiad. Sos na pewno będę wykorzystywać do robienia domowej chińszczyzny :) Moja ocena: 9/10.

2 komentarze:

  1. Wyglądają naprawdę ekstra! Bardzo fajny pomysł :) A te kwiatuszki z ryżu są świetne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszneeeee !!!
    Ja dodałam jeszcze bambusa, troszkę więcej keczupu i ostrej papryczki chili. Danie bardzo sycące a przede wszystkim na bazie własnego sosu, także wszystkie sosy ,,chińskie'' się umywają.
    Dziękuję za wspaniały przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...