czwartek, 29 sierpnia 2013

Cukinia na chleb! :)

Witajcie:)
Dzisiaj mamy dla Was coś w rodzaju pasty na kanapkę, czyli smażoną cukinię z pieczarkami i cebulą. Danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Z powodzeniem możecie je zabrać do pracy i szkoły. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i składniki możecie dowolnie modyfikować. Jeśli chcecie, żeby było bardziej sycące możecie dodatkowo połączyć warzywa ze smażonym boczkiem lub kiełbasą. Proponujemy podawać je ze świeżym pieczywem lub tostami.

Składniki:

2 średnie cukinie
500g pieczarek
2-3 cebule
sól, pieprz, ostra papryka
1-2 łyżki keczupu
opcjonalnie 2 łyżki tartej mozzarelli





Przygotowanie:
1. Cebule przekrój na pół i pokrój w półtalarki, pieczarki umyj i również pokrój. Cukinie obierz, przekrój wzdłuż, wyjmij pestki i pokrój w półtalarki. 


2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej (możesz olej wymieszać z masłem) i zeszklij cebulę. Uważaj, żeby się nie przypaliła. Gdy cebula będzie szklista dodaj pieczarki i posól je odrobinę. Przykryj patelnię pokrywką i smaż ok. 5 minut - pieczarki puszczą wodę i zmniejszą swoją objętość. 

3. Odkryj pokrywkę, przemieszaj pieczarki i smaż je do momentu, aż nadmiar wody odparuje. Po tym czasie dodaj na patelnię cukinię, całość wymieszaj. Ponownie posól danie i smaż do momentu aż cukinia zmięknie. Dodaj przyprawy i keczup, dokładnie wymieszaj. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodaj startą mozzarellę lub żółty ser. Podawaj na ciepło lub zimno z pieczywem.


Nasze oceny:


Basia: Bardzo proste i smaczne danie. Wybornie smakuje na ciepło ze świeżą, chrupiącą bagietką. Jeśli lubicie bardziej pikantne dania możecie dodać przeciśnięty ząbek czosnku i sproszkowane chilli. Moja ocena: 9/10.

Julka: Fajna alternatywa dla kupnych past kanapkowych, która na nowo odkryła przede mną cukinię :) Następnym razem doprawię ją bardziej ostrymi przyprawami. Moja ocena: 8/10. 

2 komentarze:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Państwa blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...