niedziela, 25 sierpnia 2013

Puszyste placuszki

Witajcie :) Dzisiaj mamy dla Was puszyste placuszki z mąki pełnoziarnistej. Jeszcze ciepłe, polane miodem lub posypane cukrem pudrem i udekorowane owocami wprost rozpływają się w ustach. Możecie zamiast malin dodać inne owoce (na przykład ananasa), będą równie pyszne:) Jest to danie idealne na każdą porę dnia. Jeśli nie wykorzystacie od razu całego ciasta, możecie wstawić je do lodówki i usmażyć resztę następnego dnia.

Składniki:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 jajka
1 szklanka zsiadłego mleka
50g cukru pudru
60g miękkiego masła
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Do dekoracji: maliny, golden syrup lub miód

Przygotowanie:
1. Wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sól, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj do nich żółtka i miękkie masło, mieszaj do połączenia składników, następnie wlej do masy zsiadłe mleko.

2. W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Odstaw na 10 min.


3. Smaż placuszki na dobrze rozgrzanej patelni po ok. 2 minuty z każdej strony (czas smażenia zależy od wielkości placka). Nadaj im raczej spłaszczony kształt, wtedy szybciej się usmażą. My smażyłyśmy na patelni do naleśników, jednak dodałyśmy trochę oleju, żeby placki nie przywierały.


4. Podawaj jeszcze ciepłe polane miodem lub syropem, posypane owocami. Smacznego:)

Nasze oceny:

Basia: Pyszne i bardzo sycące placki. Miód wsiąka w ciepłe ciasto nadając mu wyjątkowy posmak. Bardzo lubię je robić na śniadanie. Moja ocena: 10/10.

Julka: Fajny pomysł na niedzielne, leniwe śniadanie :) Jednak następnym razem do smażenia użyję odrobiny masła zamiast oleju. Moja ocena: 8/10.

2 komentarze:

  1. Puszyste placuszki.... pychota!!!!
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. są super ! miękkie, lekkie, słodkie i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...