niedziela, 7 kwietnia 2013

Zupa-krem pomidorowa

Witajcie!
Dzisiaj proponujemy Wam szybki przepis na pyszną zupę-krem pomidorową. Ponieważ o tej porze roku pomidory nie są smaczne, użyłyśmy tych z puszki. Ale jeśli macie domowej roboty pomidory w słoikach to je wykorzystajcie, bo nic nie może się równać ze smakiem własnych przetworów. Zupa jest bardzo prosta, wystarczy wrzucić składniki do jednego garnka, gotować aż aromaty się połączą i zmiksować na gładki krem. Jest to danie w sam raz dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie i wolą przygotować coś szybko, bo nie zadowalają ich gotowe dania kupione w sklepie. Przepis zaczerpnięty z tej strony.


Składniki:
2 łyżki masła
3 średnie cebule lub 4 mniejsze
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
2 puszki pomidorów (lub ok 500g świeżych pomidorów, sparzonych i obranych ze skóry)
1,5 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
liść laurowy
sól, pieprz, ulubione suszone zioła, szczypta cukru

Przygotowanie:
1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę (nie musi być bardzo drobna). Masło roztop w garnku i podsmaż na nim cebulę z rozgniecionymi ząbkami czosnku.

2. Gdy warzywa się zeszklą, posyp je mąką, dobrze wymieszaj i smaż jeszcze przez 1-2 minuty (ciągle mieszając, żeby się nie przypaliły).

3. Do garnka wlej  bulion, pomidory oraz dodaj liście laurowe (ilość według uznania, my dałyśmy jeden). Zupę wymieszaj. Gotuj pod przykryciem ok. 20-25 min.

4. Gdy zupa jest ugotowana, wyjmij liście laurowe, a następnie zblenduj całość na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru (żeby złagodzić kwaskowy smak) i ulubionymi suszonymi ziołami.

5. Zupę podawaj ze śmietaną lub innymi dodatkami.
Smacznego:)


Nasze oceny:
Basia: Smaczna, szybka i prosta zupa. Można podawać ją również z grzankami lub groszkiem ptysiowym, wtedy będzie bardziej sycąca. Polecam. Moja ocena: 9/10.

Julka: Kolejna zupa-krem, która bardzo mi zasmakowała. Jak dla mnie idealna i nic bym w niej nie zmieniała. Ale moi rodzice dodaliby łyżeczkę cukru, by odrobinę złagodzić kwaśny smak. Moja ocena: 10/10.

19 komentarzy:

  1. Super! Nawet trochę dietetyczna, do wypróbowania w najbliższym czasie :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrezygnować z mąki i śmietany i będzie bardziej dietetyczna:)

      Usuń
  2. Zupa - krem? Biorę w ciemno, szczególnie pomidorową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smaczna, wyglada mega pysznie :) A ten bialy zawijas na powierzchni dodaje uroczosci ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wizualnie piękna. Wykorzystam na pewno ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam zamiar dzisiaj zrobić :) i mam nadzieje że wyjdzie dobra bo nigdy nie robiłam zupy krem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Następny razem muszę dać mniej bulionu ale była bardzo dobra :)
    Ale tak się rozsmakowałam w zupach- krem że marchewkową zrobiłam i mam zamiar zrobić brokułową - tą z Waszego bloga. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się ogromnie:) Brokułową również polecamy! Zupę krem z marchwi... chętnie spróbujemy, musi być pyszna:)

      Usuń
  7. przepis na ile osób?

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie potrzebny jest jeszcze przecier pomidorowy? ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, zupełnie nie jest potrzebny, jeśli robi się z takich proporcji jak my :) Zupa wychodzi bardzo aromatyczna.

      Usuń
  9. Dzisiaj wypróbowałam i mi się nie udało, zamiast zupy kremowej otrzymałam bulion o pomidorowym smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jak robiłaś bulion? może wzięłaś kostkę?

      Usuń
  10. Wspaniała, prosta i supersmaczna ;D odkąd ją tu znalazłam, zawsze robię krem wg. waszego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszymy, że zupa smakuje :) Pozdrawiamy

      Usuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...