środa, 17 kwietnia 2013

Pieczone banany z jogurtem greckim

Witajcie:)
Dzisiaj proponujemy Wam pyszny, lekki deser, który z powodzeniem może zastąpić śniadanie lub może być podany o każdej porze, kiedy tylko macie na niego ochotę. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko 3 składników: banany, miód i jogurt (amatorzy bardziej wyskokowych deserów mogą dodać do niego trochę rumu). Lubimy takie proste, lekkie smakołyki, ponieważ przygotowuje się je szybko, są pyszne i nie mamy po nich wyrzutów sumienia. Na końcu posypałyśmy całość mielonym cynamonem, żeby wzbogacić smak deseru. Przepis pochodzi z książki "Apetyczna panna Dahl" Sophie Dahl.

Składniki (na 2 porcje):
2 banany
1 łyżka miodu
szklanka jogurtu greckiego (lub jogurtu naturalnego)
kilka łyżeczek rumu(opcjonalnie)
łyżeczka cynamonu




Przygotowanie:
1. Rozgrzej górną grzałkę piekarnika do 180/200˚C.
2. Obierz banany i przekrój wzdłuż na połówki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego i polej miodem (ewentualnie dodaj do nich odrobinę rumu).

 3. Piecz banany przez ok 15 minut, do momentu, aż miód zacznie skwierczeć i lekko się skarmelizuje.
4. W dwóch pucharkach nałóż jogurt grecki, dodaj pokrojone banany - rozgnieć je i wymieszaj z jogurtem, a na koniec posyp cynamonem.

Nasze oceny:

Basia: Pychota! Deser przygotowuje się w ekspresowym tempie, a do tego smakuje bardzo dobrze. Połączenie bananów, miodu, jogurtu i cynamonu sprawdza się według mnie znakomicie. Moja ocena: 10/10.

Julka: Super pomysł na śniadanie, lub przekąskę w ciągu dnia. Jeśli ktoś jest bardziej głodny, można dodać do deseru musli, płatki lub herbatniki. Najlepiej smakuje, gdy wymieszamy wszystko razem, a banana lekko rozgnieciemy. Moja ocena: 10/10.

3 komentarze:

  1. pieczone banany z jogurtem to pyszny pomysł na śniadanko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bajeczne! Coś czuję, że niedługo będę miała takie pycha śniadanie :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowane - pyyyycha! :) Takie banany z jogurtem posypane cynamonem są świetnym deserem. Ważna informacja dla tych, którzy będą wypróbowywać: banany powinny być dojrzałe (miałam jednego takiego, a drugi był mało dojrzały, w zielonkawej skórce i ten upiekł się bardzo dziwnie - sczerniał i wyszedł twardy i niesmaczny).

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...