piątek, 26 kwietnia 2013

Wiosenna sałatka z kuskusem

Witajcie!
Wiosna w pełni, dlatego czas zacząć używać w kuchni młode i pełne smaku warzywa. Dzisiaj mamy dla Was kolorową sałatkę z kuskusem, która jest bardzo pożywna i zdrowa. Danie możecie podawać samodzielnie lub jako dodatek do obiadu. Świetnie nadaje się również do zabrania ze sobą do pracy lub szkoły. Sałatkę przygotowuje się szybko, dlatego jest idealna dla osób zapracowanych i nie mających dużo czasu na gotowanie. Jeśli chcecie, żeby była jeszcze bardziej sycąca, możecie dodać do sałatki grillowaną (lub gotowaną) pierś kurczaka - w tej wersji smakuje równie dobrze. Polecamy.

Składniki:
1 szklanka kuskus
1 czerwona papryka
garść pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory
kilka rzodkiewek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka rzeżuchy lub kiełków
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
*opcjonalnie kilka listków mięty

Przygotowanie:
1. Kuskus zalej wrzącą, osoloną wodą (około 1 cm ponad jego powierzchnię ). Odczekaj 5 minut,  gdy napęcznieje wymieszaj go widelcem.

2. Warzywa umyj, oczyść i pokrój na kawałki. Zioła posiekaj, kiełki umyj. Wszystkie składniki dodaj do miski z kuskusem, wymieszaj.


3. Przygotuj sos: wymieszaj jogurt, oliwę i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę i wymieszaj. Dopraw do smaku. Przechowuj w lodówce, najlepiej smakuje schłodzona.
Smacznego.

Nasze oceny:
Basia: Uwielbiam wiosenne warzywa, dlatego ta sałatka bardzo mi smakuje. Jest sycąca i zdrowa. Nie musicie trzymać się sztywno przepisu, zmieniajcie i używajcie te składniki, które lubicie najbardziej. Moja ocena: 10/10.

Rodzina Basi: Lubimy tę sałatkę, za jej różnorodny smak i piękne kolory. Nam jednak bardziej smakuje w wersji z kurczakiem. Nasza ocena: 9/10.

3 komentarze:

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...