sobota, 5 stycznia 2013

Ciastka z masłem orzechowym - najlepsze

Witajcie w Nowym Roku :)
mówi się, że jaki początek roku taki cały rok. Dlatego zaczynamy od przepisu na słodkości. Dziś w roli głównej masło orzechowe, a dokładniej ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego. Najlepsze! Z przepisu Pani Dorotki, więc sprawdzone. Przepis dedykujemy Siostrze Julki, która przez cały rok zaopatruje nas w nasze ulubione masło orzechowe Smacznego łasuchy.

Składniki (na ok.80 ciastek):
pół szklanki cukru
pół szklanki jasnego brązowego cukru
pół łyżeczki soli
115g masła
115g masła orzechowego (najlepiej typu "crunchy")
1 jajko
pół łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka mąki
pół łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:
1. Wymieszaj oba rodzaje cukru, dodaj do nich sól, masło zwykłe oraz masło orzechowe i miksuj do uzyskania puszystej masy.

2. Do masy dodaj jajko oraz aromat waniliowy i dokładnie zmiksuj.


3. Mąkę wymieszaj z sodą i zmiksuj z pozostałymi składnikami.



4. Z powstałej masy formuj kulki - rękoma oprószonymi mąką lub dwoma łyżeczkami. Ciasto będzie bardzo klejące, ale się tym nie przejmuj. Kulki powinny być dość małe, nie większe nić orzech włoski. Kuleczki układaj na blasze posypanej lekko mąkę, spłaszcz je lekko widelcem, dzięki czemu nadasz im delikatny wzór w kratkę.


5. Piecz ciasteczka w temperaturze 200ºC przez ok 8 minut - jeśli chcesz by były lekko się ciągnące, lub ok 10 minut - jeśli chcesz by były bardziej chrupkie. Przed ściągnięciem z blachy poczekaj 2 minuty, a później studź je na kratce.


Nasze oceny:

Basia: Pyszne, wprost rozpływające się w ustach:) Zdecydowanie jedne z moich ulubionych ciastek. Moja ocena: 9,5/10.

Julka: Najlepsze ciasteczka na świecie :) Ja lubię wersję bardziej ciągnącą, ale chrupkie też są okej :) Moja ocena: 10/10.

9 komentarzy:

  1. pyszności.. masło orzechowe tak z samego rana-no mega, mega <3 ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masło orzechowe jest dobre z samego rana, w południe i nawet w środku nocy ;) polecamy!:)

      Usuń
  2. Sakramencko dobry przepis! Czy ciasteczka są lekko słono-słodkie?

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie mogę zmusić się do tego, by przeznaczyć masło orzechowe do wypieków... ale chyba warto, wyglądają pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my przeznaczamy masło orzechowe w 90% na te ciasteczka bo są obłędne :) spróbuj raz, a już zawsze część masła orzechowego będziesz na nie przeznaczać :)

      Usuń
  4. PYCHOTA :) próbowałam i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomyliłam kolejność ;)... ale wyszły- zniknęły z talerza szybciej niż się na nim pojawiły..

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter