środa, 25 sierpnia 2021

Kruche cisto ze śliwkami z przepisu mojej babci

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami wychodzi z przepisu babci. Ojj ile musiałam się naprosić, żeby podała mi go ze szczegółami. Ale w końcu się udało i mam recepturę, zapisałyśmy ją krok po kroku.
I spójrzcie tylko jakie cudo wychodzi po upieczeniu. Kruche, nie za słodkie, ulubione. Nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała go upiec ze zdrowszych składników i powiem Wam, że z mąką orkiszową i ksylitolem ciasto również wychodzi pyszne. Ale masła nie zamieniajcie, to właśnie dzięki niemu ma taki smak! 

Jeśli chcecie, możecie dodać inne owoce.

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (próbowałam na orkiszowej i też wychodzi)
  • 1/2 szklanki cukru (może być ksylitol)
  • 1/2 kostki masła (100g)
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 3 łyżki śmietany 18% 
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia   
  • 1/2 kg śliwek

    Kruszonka:
  • 1 szklanka mąki (może być orkiszowa)
  • 1/2 szklanki cukru (może być ksylitol)
  • 1/2 kostki masła (100g)

 

Przygotowanie:

Mąkę wsyp na stolnicę/blat/do miski dodaj cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i masło. Wszystko dokładnie posiekaj nożem, aby masło połączyło się dobrze ze składnikami. Następnie dodaj jajko i żółtko oraz śmietanę. Ciasto dokładnie zagnieć, ale nie wyrabiaj za długo, tylko do połączenia składników. Następnie rozwałkuj je szybko i przełóż na prostokątną blaszkę (u mnie o wymiarach 35*25) wyłożoną papierem do pieczenia.


Śliwki umyj osusz, przekrój na pół i wyjmij pestki. Poukładaj na cieście skórką do dołu.


Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i masło pokrojone w kostkę. Zacznij wyrabiać palcami ciasto, aż zaczną powstawać grudki. Kruszonka musi być sypka, więc nie ugniataj długo. Posyp nią śliwki.
 

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz ok 45 min. (góra-dół). Kruszonka powinna się lekko zarumienić, tak samo jak spód ciasta. Brzegi będą odstawać lekko od formy.

Możesz posypać cukrem pudrem, zrobić lukier, albo rozpuścić białą czekoladę.

 


6 komentarzy:

  1. Taki rodzinny przepis to prawdziwy skarb :) ciasto wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Dobrze, że udało mi się wyprosić ten przepis od babci :)

      Usuń
  2. Oooo matko, ta kruszonka! <3 koniecznie sobie zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pysznie wygląda. Ach te babcine przepisy. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze :D A jak wiadomo, babcia robi wszystko "na oko" ;)

      Usuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter