piątek, 6 sierpnia 2021

Ciasto z borówkami i serkiem wiejskim


Zobaczcie tylko na to ciasto! Żółciutkie od mąki kukurydzianej, puszyste, pełne owoców. A do tego bardzo lekkie i zdrowe. Możecie miksować różne owoce albo dodać (zamiast borówek) maliny, jabłka czy brzoskwinie.

Uprzedzam Was, że ciasto nie jest mocno słodkie, wsypałam do masy niewiele ksylitolu. Jeśli lubicie słodsze desery, dodajcie więcej łyżek ksylitolu/cukru.

Dobrze też wymieszać mąkę kukurydzianą z pszenną lub owsianą (proporcje pół na pół), żeby pozbyć się specyficznego posmaku, który nie wszystkim może odpowiadać. 

Biorę kawałek do kawy i zmykam, a Wy pochwalcie się swoimi ciastami z borówkami!

 

Składniki:

  • 200g serka wiejskiego (u mnie z domkiem)
  • 4 jajka
  • 160 g mąki (proponuję wymieszać kukurydzianą i orkiszową lub pszenną)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek ksylitolu/cukru (lub więcej, jeśli ciasto ma być słodsze)
  • 150 g borówek/malin/jabłek/brzoskwiń

Przygotowanie:

Całe jajka wbij do miski i ubijaj mikserem (lub rózgą), aż zrobią się puszyste i podwoją objętość. Dodaj słodzik/cukier i serek wiejski, miksuj. Wsyp mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksuj tylko do połączenia składników. Ciasto może mieć grudki, bo serek jest ziarnisty.

Keksówkę lub małą blaszkę (20x20) wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Na wierzchu poukładaj borówki/owoce. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto się do niego nie przykleja.

Podawaj po wystudzeniu.




Prześlij komentarz

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter