poniedziałek, 29 czerwca 2020

Najlepszy wegeburger z buraka


Wege burgery podano do stołu 😁 Tym razem z kotletami z buraka - o intensywnym kolorze i delikatnym smaku. Kotlety te pasują do wielu dodatków - do pieczywa, surówek, ryżu i makaronu. Z podanych składników wychodzi ich sporo, także możecie poszukać swojego ulubionego połączenia obiadowego. A jeśli nie zjecie ich od razu, wsadźcie do zamrażalnika i wyciągnijcie kotlety wtedy, gdy będziecie mieli ochotę 👌🙃🍔 Można podawać je zarówno na ciepło, jak i na zimno, aczkolwiek mi bardziej smakują podgrzane.

Składniki:

✔️180 g kaszy jaglanej
✔️500 g buraków
✔️1 cebula
✔️2 ząbki czosnku
✔️1/2 szklanki nasion słonecznika
✔️1/2 szklanki płatków owsianych
✔️1/4 szklanki oleju
✔️3 łyżki sosu sojowego
✔️2 łyżeczki kminu rzymskiego
✔️1/2 łyżeczki chilli
✔️sól, pieprz

Przygotowanie:

➖Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Ja na szklankę kaszy jaglanej gotuję 2,5 szklanki wody.
➖Obierz buraki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
➖ Płatki owsiane zmiel drobno, nasiona słonecznika wrzuć na suchą patelnię i podsmaż na złoty kolor.
➖Wszystkie składniki dodaj do  startych buraków - cebulę, czosnek, zmielone płatki, ziarna słonecznika. Do tego wlej olej, sos sojowy, dodaj kmin rzymski, chilli, sól i pieprz.
➖ Dodaj ugotowaną kaszę i dobrze wyrób dłońmi na masę. Spróbuj i jeśli potrzeba dopraw do smaku.
➖Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. W dłoniach formuj kotlety (ja starałam się formować je wielkości bułek do burgerów), lekko je spłaszcz układaj na blaszce. Piecz ok 20 min i przewróć kotlety na drugą stronę. Piecz kolejne 20 min. Podawaj od razu.

4 komentarze:

  1. burakowych nigdy nie jadłam, ale najwidoczniej czas kiedyś spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie to jest dobry moment, aby spróbować takie burgery :D

      Usuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter