sobota, 11 kwietnia 2020

Babeczki wielkanocne (z wanilią i skórką cytrynową)

Cytrynowo - waniliowe babeczki wielkanocne. Upieczecie je w niecałe 30 minut, dlatego spokojnie możecie zostawić je na ostatnią chwilę.  Wyszły trochę krzywe, ale mają swój urok. Oblane lukrem, czy posypane cukrem pudrem będą ładnie prezentować się na wielkanocnym stole.

Kochani, życzę Wam spokoju w te Święta, odpoczynku i samych pozytywnych myśli i oczywiście dużo zdrówka. Ściskam Was z domu 🐣🐰


Składniki:
200g mąki
200g brązowego cukru (może być też ksylitol)
200g masła
4 jajka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 łyżeczki soku z cytryny
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Masło rozpuścić w rondelku i zostaw do wystudzenia. W misce utrzyj jajka z cukrem. Dodaj aromat waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Wlej wystudzone masło. Mieszając, stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. 

Ciasto przekładaj do foremek na babeczki. Ja mam silikonowe, nie muszę ich już natłuszczać. Jeśli nie masz takich foremek, możesz użyć blachy do muffinek. Nakładaj ciasto do 3/4 wysokości formy. Wstaw do piekarnika i piecz 20-25 min do suchego patyczka. Posyp cukrem pudrem lub polukruj. 


2 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter