niedziela, 5 stycznia 2020

Lekki obiad - pieczony łosoś z warzywami

Wszystkiego dobrego w nowym roku Kochani!
Nie wiem jak Wy, ale ja po świątecznych daniach i sylwestrowych przekąsach mam ochotę na coś lekkiego i kolorowego. Dlatego dzisiaj podrzucam Wam pomysł na szybki i zdrowy obiad z pieczoną rybą i warzywami. Nie musicie się sztywno trzymać składników, jeśli nie lubicie któregoś warzywa możecie je zastąpić innym. Ja wykorzystuję zazwyczaj te, które mam w domu lub na które akurat jest sezon. Smacznego.
Składniki (dwie porcje):
filet z łososia
1 czerwona papryka
1 spory batat
1 cukinia
1 cebula
opakowanie pomidorków koktajlowych (250g)
oliwa
sól, pieprz
czosnek niedźwiedzi
sok z połowy cytryny

Przygotowanie:
Rybę pokrój na dwa kawałki, dopraw solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny, odłóż na bok.

Warzywa umyj, batata obierz, z papryki usuń gniazdo nasienne. Cebulę pokrój w piórka, paprykę i batata pokrój w kostkę, a cukinię w talarki. Pomidorki przekrój na pół. Przełóż wszystkie warzywa do naczynia w którym będziesz zapiekać. Skrop warzywa oliwą, posyp solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. 

Wstaw na 30 min do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Po tym czasie na warzywa połóż kawałki łososia i zapiekaj jeszcze przez 20 min. Podawaj od razu.


6 komentarzy:

  1. super pomysł na nowy rok!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D cieszę się, że Ci się podoba ten pomysł na lekki obiad :)

      Usuń
  2. Też robię takie obiadki, pycha☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny obiad, bardzo lubię łososia a pieczony z warzywami na pewno smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter