wtorek, 21 maja 2019

Sałatka z kaszą kuskus i sosem bazyliowym

Wracam do Was Kochani po krótkiej przerwie, która była spowodowana mnogością obowiązków. Ale już jestem i będę regularnie dodawać przepisy. Na początek kolorowa, lekka sałatka z kaszą kuskus, pomidorami i sosem bazyliowym. Posypana prażonymi migdałami i słonecznikiem. Chrupiąca, orzeźwiająca i sycąca. Sprawdzi się jako drugie śniadanie, lub jako dodatek do dań z grilla.

Składniki na jedną porcję:
1/2 szklanki przygotowanej kaszy kuskus
garść świeżych liści szpinaku
3  listki sałaty rzymskiej
5 pomidorków koktajlowych
mozzarella (u mnie mini mozzarella, ale może być cała kulka podzielona na kawałki)
3  plasterki sera feta
1/3 żółtej papryki
szczypiorek
łyżka podprażonych płatków migdałowych
łyżka pestek słonecznika

Sos:
10 listków bazylii
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz
1/4 łyżeczki miodu

Przygotowanie:
Kaszę kuskus zalej wrzątkiem, w proporcji 1:1, lekko posól i zostaw do napęcznienia. Zbyt duża ilość wody sprawi, że kuskus nie będzie sypki. Do sałatki potrzeba 1/2 szklanki już napęczniałej kaszy.

Do miski wsyp: kuskus, garść świeżych liści szpinaku, porwane listki sałaty rzymskiej, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, mozzarellę, ser feta pokrojony w kostkę, żółtą paprykę pokrojoną w paski, posiekany szczypiorek, podprażone na suchej patelni płatki migdałowe i pestki słonecznika.

Przygotuj sos: listki bazylii zmiksuj blenderem z oliwą z oliwek. Dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i miód. Zmiksuj całość. Polej sosem sałatkę i podawaj.

3 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter