wtorek, 30 kwietnia 2019

Delikatne pstrągi pieczone z warzywami

Pstrągi z suszonymi pomidorami, ziemniakami, czosnkiem i cebulą. Warzywa wyszły genialne, wyraziste w smaku, co dobrze współgra z delikatną rybą. Ryba natomiast jest miękka, soczysta i rozpływa się w ustach.
Upiekłam danie w piekarniku, ale możecie je przygotować również na grillu - w końcu majówka za pasem i sezon grillowy zaraz się zacznie. Jeśli wybierzecie opcję z grilla, podgotujcie wcześniej ziemniaki (żeby nie były zbyt twarde) i grillujcie je razem z resztą warzyw i rybą na tackach.

Składniki: 
2 pstrągi (u mnie tęczowe)
2-3 gałązki koperku
1 cytryna
500g ziemniaków
1 czerwona cebula (duża)
główka czosnku
2 łyżki oliwy
50g suszonych pomidorów
majeranek, sól, pieprz
opcjonalnie przyprawa do ryby


Przygotowanie:
Pstrągi umyj, osusz, odetnij głowy (ja ich nie wyrzucam, tylko zamrażam i później gotuję zupę). Natrzyj solą, pieprzem, jeśli chcesz użyj przyprawę do ryb. Do środka pstrągów włóż po plasterku cytryny i gałązkę koperku.

Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki. Ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą, posyp solą i majerankiem. Wstaw do piekarnika na 15 min (180 stopni). Po tym czasie do naczynia z ziemniakami dodaj pokrojoną cebulę, główkę czosnku przeciętą na pół i resztę cytryny pokrojoną na kawałki. Na wierzchu ułóż pstrągi, posyp pokrojonymi suszonymi pomidorami, koperkiem i skrop oliwą. Zapiekaj 15-18 minut. Podawaj od razu. 

 

7 komentarzy:

  1. Danie wygląda bardzo apetycznie, tak przygotowane pstrągi muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam serdecznie, pstrągi są delikatne i soczyste :)

      Usuń
  2. Bardzo smakowita propozycja! Lekkie danie w sam raz na wiosenne dni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lekkie, delikatne i szybko znika z talerzy :)

      Usuń
  3. Uwielbiam pieczonego pstrąga :-) super obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczony pstrąg - brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter