piątek, 26 kwietnia 2019

Najlepsze ciasto marchewkowe (fit)

Wypróbowałam już wiele przepisów na ciasta marchewkowe, raz lepszych, raz trochę gorszych. I (wreszcie) mamy to - nie za słodkie, wilgotne, pełne dobrych składników, idealne. Z mąki orkiszowej, z morelami i mlekiem kokosowym.  Sprawdzi się jako sycące drugie śniadanie, lub deser do popołudniowej kawy. Zdecydowanie jest to mój ulubiony przepis. Częstujcie się Kochani.

Składniki:

2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki syropu klonowego
70ml oleju kokosowego
350 ml mleczka kokosowego z puszki
2 szklanki startej marchewki (ok 2 większe marchewki)
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g suszonych moreli
szczypta soli


Przygotowanie:
Morele drobno posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli chcesz skrócić czas pieczenia, możesz marchew podsmażyć na patelni, żeby zmiękła. Ale nie jest to obowiązkowe.

W misce wymieszaj mąkę, wiórki kokosowe, sodę, proszek oraz sól. W drugim naczyniu połącz olej kokosowy (płynny), mleko kokosowe, syrop klonowy i ocet. 

Do mokrych składników dodaj suche, wymieszaj, a następnie wsyp marchew i morele. Masa będzie gęsta i klejąca. Przełóż ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 50 min, do suchego patyczka. Wystudź. Przechowuj w zamkniętym pojemniku, wtedy ciasto dłużej zachowa świeżość.


4 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter