poniedziałek, 5 listopada 2018

Placuszki dyniowe z cebulką

Kochani! Mam dla Was kolejny pomysł na wykorzystanie dyni. Wytrawne placuszki dyniowe z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Nie trzeba wcześniej przygotowywać pure z dyni, wystarczy zetrzeć ją na tarce. Można dzięki temu zaoszczędzić trochę czasu. Placuszki wyszły delikatne, bardzo smacznie, a do tego niskokaloryczne i zdrowe. Nie ociekają tłuszczem, ponieważ smażyłam je w niewielkiej ilości oleju kokosowego. Polecam.

Składniki:

350g dyni
2 łyżki mąki (u mnie gryczana)
1 łyżka otrębów (można zastąpić babką płesznik, mielonym siemieniem lnianym lub dodać więcej mąki)
1 jajko
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
pieprz, sól
1/4 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:
Dynię i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do warzyw przeciśnięty ząbek czosnku, jajko, mąkę, otręby i przyprawy. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do placków ziemniaczanych.

Na patelni (ja smażyłam na patelni do naleśników) rozgrzej niewielką ilość oleju kokosowego. Nakładaj łyżką ciasto (1 łyżka = 1 placek) i formuj na patelni małe placuszki. (nie mogą być zbyt grube, ponieważ nie smażymy w głębokim tłuszczu i nie chcemy, żeby były surowe w środku).

Smaż placki po kilka minut z każdej strony, aż zrobią się lekko rumiane. Przed każdą kolejną partią placuszków dodaj na patelnię łyżeczkę oleju kokosowego. Podawaj placki na ciepło, z jogurtem naturalnym.


4 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter