czwartek, 1 marca 2018

Domowy budyń w pięć minut


Ciepły, domowy budyń waniliowy, to najlepszy sposób na mrozy. Każda łyżeczka rozpływa się w ustach i przyjemnie rozgrzewa. Zrobiłam budyń o smaku waniliowym, ale możecie przygotować swój ulubiony smak. Żeby urozmaicić deser, dodajcie trochę soku malinowego, masła orzechowego, albo na przykład kokosa. Ja użyłam mleka owsianego, ale możecie też dodać sojowe, lub zwykłe, krowie mleko - według uznania. Smacznego.


Składniki na budyń dla jednej osoby:
2 żółtka
1 łyżka mąki ryżowej
250ml mleka roślinnego
1 łyżka ksylitolu lub miodu
kilka kropelek ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
W rondelku wymieszaj dokładnie żółtka, mąkę ryżową, mleko i ksylitol. Postaw rondelek na małym ogniu, cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Gdy budyń zacznie wrzeć, dodaj ekstrakt waniliowy, mieszaj, a gdy gęstnieje, zdejmij z ognia, udekoruj owocami i podawaj.


3 komentarze:

  1. domowy budyń jest najlepszy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam domowego, a kocham budyń :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma to jak domowy budyń :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter