czwartek, 4 stycznia 2018

Kurczak zapiekany z pimidorami i serem

Pieczony kurczak z salsą pomidorową, cebulką i serem. 
Bałam się trochę, że mięso wyjdzie suche, ale nic z tych rzeczy - jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie maślanej i pomidorom. Filet z kurczaka podałam ze słodką sałatką (z mandarynkami) i ryżem jaśminowym. Polecam przygotować od razu większą porcję mięsa, bo dobrze smakuje również na zimno, do kanapek zamiast wędliny. Przepis znaleziony na blogu Kwestia Smaku.

Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy (lub oleju kokosowego)
2/3 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki sera grana padano
2 pomidory (lub jeden duży)
1 mała cebula
50g tartej mozzarelli
bazylia, tymianek, oregano
sól, pieprz

Przygotowanie:
Masło rozpuść na małym ogniu, zostaw do wystudzenia. Gry ostygnie, wymieszaj z oliwą (jeśli używasz oleju kokosowego, rozpuść go razem z masłem).  Bułkę tartą wymieszaj z tartym serem grana padano, oregano, tymiankiem i bazylią. 

Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Piersi kurczaka przekrój poziomo na dwa cieńsze filety (łącznie będą 4 filety), rozbij lekko tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i posmaruj roztopionym masłem wymieszanym z oliwą. Następnie każdy filet obtocz w mieszance z tartej bułki, sera i przypraw. Filety poukładaj na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem lub wysmarowanej oliwą i piecz przez 15 minut.

Pomidory sparz we wrzątku, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj drobno i wymieszaj z pomidorami. Wyjmij filety z piekarnika, na każdym połóż po łyżce pomidorów z cebulą, posyp tartą mozzarellą i szczyptą oregano. Wstaw mięso ponownie do piekarnika. Jeśli masz w piekarniku funkcję grill - przełącz na nią i zapiekaj całość jeszcze przez 5 minut. Jeśli nie masz takiej funkcji, podnieś temperaturę do 240 stopni i zapiekaj kurczaka do momentu, aż ser się roztopi. Podawaj z ulubioną sałatką i ryżem.


7 komentarzy:

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Print

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...