środa, 11 października 2017

Tarta z musem dyniowym


Tarta dyniowa - na kruchym spodzie, z delikatnym musem pełnym korzennych przypraw i ksylitolem. Ta tarta pachnie jesienią, nie jest przesadnie słodka, a jej kremowa konsystencja sprawia, że rozpływa się w ustach. Idealnie nadaje się do popołudniowej kawy. Przepis od Jamiego Olivera, trochę zmodyfikowany, zdrowszy, z wyczuwalnym aromatem korzennych przypraw. Smacznego.


Składniki:
kruche ciasto:
125g zimnego masła
1 jajko
1,5 szklanki mąki
125g ksylitolu
szczypta soli
1 łyżka śmietany 18%

mus dyniowy:
1/2 kg miąższu dyni
150g ksylitolu
2 szklanki (500ml) mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z połowy cytryny
2 jajka
łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
szczypta soli

Przygotowanie:
Przygotuj kruche ciasto. Mąkę wysyp na blat i wsiekaj w nią zimne masło (pokrojone na małe kawałki), następnie dodaj sól, ksylitol, jajko, śmietanę i zagnieć ciasto. Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i schowaj na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż na natłuszczoną formę do pieczenia tarty (lub tortownicę). Ciasto nakłuj widelcem (możesz też na wierzchu położyć papier do pieczenia i obciążyć ciasto fasolą, żeby nie urosło). Wstaw spód tarty do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piecz 20 minut. 

Gdy ciasto będzie w piekarniku, zacznij przygotowywać mus. Dynię obierz ze skóry, miąższ pokrój w kostkę. Przełóż dynię do garnka, dodaj ksylitol, cynamon, kardamon i szczyptę soli. Zalej całość mlekiem, duś na małym ogniu, do miękkości dyni. Dodaj sok z cytryny i zblenduj na gładki krem. Zostaw dynię do wystudzenia.

Ubij jajka na biały, puszysty krem, dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i połącz z wystudzonym kremem dyniowym. Mus dyniowy wyłóż na podpieczony spód tarty. Wstaw tartę do piekarnika, na ok 25 min (aż mus się zetnie, a brzegi ciasta zarumienią).

9 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter