niedziela, 5 marca 2017

Kurczak na parze, faszerowany warzywami

Pierś kurczaka faszerowana marchewką i selerem naciowym, owinięta szpinakiem, to nasza propozycja na szybki, zdrowy obiad, bez dodatku tłuszczu. Kurczak ugotowany na parze nie jest suchy, jego mięso jest delikatne, a warzywa lekko chrupiące. Roladki można przygotować z większej porcji i przechowywać w lodówce. Świetnie sprawdzą się też na zimno, jako domowa wędlina - tylko pokrójcie je w grube plastry, żeby się nie rozpadły.


Składniki:

4 chude filety z piersi kurczaka
1 łyżeczka przyprawy chińskiej
sól, pieprz
2 dymki
2 marchewki
2 selery naciowe
łyżeczka sosu sojowego
liście szpinaku

Przygotowanie:

1. Dymki posiekaj. Ostrym nożem wytnij głęboką kieszeń z boku każdego fileta. Wnętrze kieszeni posyp przyprawą chińską i każdą napełnij dymką.

2. Marchew i selera umyj, obierz, pokrój w drobne paseczki. Blanszuj 2 minuty we wrzątku, odsącz i wymieszaj z sosem sojowym.

3. Filety napełnij marchewką i selerem naciowym. Brzegi mięsa zawiń, jeśli się rozchodzą, przebij je wykałaczką. Liście szpinaku umyj i osusz, następnie owiń nimi filety. Zwiąż kurczaka nitką kuchenną, żeby szpinak z niego nie spadł.

4. Kurczaka gotuj na parze, przez ok. 20-25 min. w zależności od wielkości mięsa. Jeśli nie masz naczynia do gotowania na parze, do garnka nalej wody, zagotuj, na garnek nałóż metalowe sito, włóż do niego piersi z kurczaka i przykryj pokrywką. Podawaj na ciepło lub na zimno.



8 komentarzy:

  1. już mam na niego ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł, na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale, uwielbiam takue jedzonko, obserwuję i pozdrawiam ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie cuda często robi nasza mama kiedy chce nas zachęcić do jedzenia mięsa :P Wygląda bardzo ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Urzekły mnie te kolory :) Całość prezentuje się i pięknie i bardzo bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...