wtorek, 21 marca 2017

Krupnik drobiowy z zielonym groszkiem

Krupnik to tradycyjna zupa kuchni polskiej - prosta w przygotowaniu, pożywna i bardzo sycąca. Nasze babcie gotowały ją na żeberkach albo golonce, z dużą ilością przypraw, przez co zupa była treściwa, aromatyczna i rozgrzewająca. Dzisiaj chcemy zaproponować Wam lżejszą wersję krupniku, na mięsie z kurczaka, z dodatkiem zielonego groszku i selera naciowego. Papryczka chilli nadaje zupie ostrości, która dobrze łączy się z delikatnym kurczakiem i kaszą jęczmienną. Spróbujcie koniecznie.



Składniki:
pierś z kurczaka
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
2 ziemniaki
cebula
szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
łodyga selera naciowego
papryczka chilli
łyżeczka suszonego lubczyku
100g kaszy jęczmiennej perłowej
sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Do garnka wlej półtora litra wody, dodaj kurczaka, listka laurowego, ziele angielskie, gotuj 10 min. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, cebulę obierz i opal nad ogniem. Dodaj warzywa do gotującego się kurczaka.Gdy mięso będzie miękkie, rozdrobnij je widelcem i dodaj ponownie do zupy.

2. Gotuj całość przez 10 min, po tym czasie dodaj groszek, pokrojonego selera naciowego, posiekaną papryczkę chilli i lubczyk. Gdy ziemniaki będą miękkie, wsyp kaszę jęczmienną, dopraw zupę solą i pieprzem. Gotuj do miękkości kaszy. Podawaj od razu.


9 komentarzy:

  1. kocham krupnik, muszę taki zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio robiłam podobny obiadek mojej 9-miesiecznej córce, tylko bez chili, sili i pierzu :) Ugotowałam więcej i zjedliśmy jeszcze ja i mąż. Bardzo pyszna zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie, nie jak szary krupnik (ciapa) gotowany przez naszą babcie :P

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawa wersja krupniku, którego chyba nie jadłam wieki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna zupa, w lekkim, wiosennym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Krupnik lubię zawsze i wszędzie :) My swój robimy na filtrowanej wodzie aby był jeszcze smaczniejszy :) Filtr na ujęciu wody to bardzo wygodne rozwiązanie w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...