poniedziałek, 27 lutego 2017

Domowe batony proteinowe

Ciecierzyca - bogata w białko, pełna błonnika, dostarcza niezbędnych minerałów, takich jak potas - który zapobiega skurczom mięśni. Batony proteinowe przygotowane z ciecierzycy będą idealne po treningu, albo jako przekąska w ciągu dnia. Wbrew pozorom ciecierzyca nie jest w nich wyczuwalna, są słodkie, sycące i konsystencją przypominają batony dostępne w sklepach. Lubicie takie fit słodkości?

Składniki:
puszka ciecierzycy
7 daktyli
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
2 łyżki masła orzechowego
1/2 łyżeczki cynamonu
skórka otarta z pomarańczy
2 łyżki syropu z agawy

Przygotowanie:

1. Ciecierzycę odcedź i przepłucz, daktyle pokrój na kawałki. Do robota kuchennego przełóż ciecierzycę, daktyle, mielone siemię lniane, cynamon, skórkę z pomarańczy, masło orzechowe i syrop z agawy. Miksuj na wolnych obrotach, do uzyskania gładkiej, klejącej masy. Jeśli Twój robot kuchenny nie może sobie poradzić z masą (jest gęsta), miksuj partiami, a następnie wymieszaj wszystko razem. Masa powinna być klejąca, zwarta i plastyczna. Spróbuj, czy nie jest za mało słodka, jeśli tak, dodaj jeszcze odrobinę syropu z agawy.

2. Małą, kwadratową blaszkę wyłóż folią spożywczą, przełóż masę na blaszkę i wyrównaj ją pacami. Nakryj wierzch folią i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem pokrój na małe batoniki. Przechowuj w lodówce.

10 komentarzy:

  1. ależ muszą być smakowite;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Język uciekł mi do tyłka ;) Pycha musi być :)
    Ula

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega prosty przepis i zawiera mój ulubiony składnik - ciecierzycę! Koniecznie wypróbuję :)

    Dodaję do obserwowanych ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie spróbuj i daj znać czy smakowały :)

      Usuń
  4. uwielbiam takie fit słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuję przepis do wykorzystania!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...