poniedziałek, 20 lutego 2017

Kaszotto w sosie pomidorowym

Pęczotto (kaszotto) z warzywami to jedno z naszych ulubionych dań jednogarnkowych. Proste w przygotowaniu, chwalone przez nasze rodziny, za każdym razem może smakować nieco inaczej, w zależności od dodatków. Dzisiaj podajemy przepis na wersję bez mięsa, ale jeśli chcecie, dodajcie pierś z kurczaka. Pęczotto przygotowujemy zawsze z podwójnej porcji i odgrzewamy jeszcze następnego dnia na obiad. Polecamy spróbować, bo jest to pożywne, sycące i rozgrzewające danie. Przepis z bloga Kwestia Smaku.

Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
1/4 szklanki surowej kaszy pęczak
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka curry w proszku
1/2 łyżeczki mielonego imbiru (lub ok. 5 cm kawałek świeżego imbiru)
1/2 papryczki chilli
250ml bulionu warzywnego
1 marchewka
1 czerwona papryka
puszka krojonych pomidorów
1 mała puszka kukurydzy

Przygotowanie:

1.  Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie, w garnku z grubym dnem. Po chwili dodaj czosnek pokrojony w plasterki. Do garnka wrzuć surową kaszę pęczak, tymianek, curry, posiekaną papryczkę chilli i imbir. Wymieszaj, całość przesmaż, dopraw solą i pieprzem.

2. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia pod przykryciem. Gdy danie zacznie się gotować, zmniejsz ogień, i duś pod przykryciem przez 20 min. Po tym czasie spróbuj i jeśli pęczak jest miękki (może być jeszcze lekko chrupiący), dodaj obraną i startą na tarce marchewkę, a po kolejnych 2-3 minutach czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kostkę. 

3. Często mieszając, gotuj danie jeszcze przez 10-12 min, aż papryka zmięknie. Na koniec dodaj odcedzoną kukurydzę i pomidory z puszki. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i gotuj przez 5 min. Podawaj.


2 komentarze:

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...