niedziela, 29 stycznia 2017

Szarlotka na mące gryczanej bez białego cukru

Szarlotka to jedno z naszych ulubionych ciast. Na blogu możecie znaleźć przepis na tradycyjną szarlotkę z przepisu babci (klik), a także na szybką szarlotkę sypaną (klik). Dzisiaj do grona tych ciast dołącza bezglutenowa szarlotka na mące gryczanej, bez dodatku białego cukru i mleka. Taka wersja szarlotki jest krucha, delikatna i rozpływa się w ustach. Nasi domownicy zjedli ją ze smakiem i nawet najwięksi przeciwnicy "bez cukru" nie powiedzieli, że czegoś tej szarlotce brakuje. Polecamy serdecznie.

Składniki:

1,5 szklanki mąki gryczanej
1 kg jabłek
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki ksylitolu
2 jajka
4 łyżki oleju kokosowego (lub masła klarowanego)
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli

Przygotowanie:

1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Upraż je na patelni dodając odrobinę wody, cynamon i 1/2 łyżeczki ksylitolu. Mieszaj co jakiś czas, trzymaj je na ogniu do momentu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Wystudź.

2. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli i 1/2 łyżeczki ksylitolu. W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę, łyżkę ksylitolu, żółtka i olej kokosowy (lub masło klarowane), zagnieć ciasto, może się lekko kruszyć. 

3. Małą tortownicę lub kwadratową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wyłóż na spód formy, wyrównaj (najlepiej palcami) i dociśnij. Na ciasto nałóż uprażone jabłka, następnie pianę z białek. Na wierzch pokrusz pozostałą część ciasta. Piecz około 40-45 min w temperaturze 180 stopni.


8 komentarzy:

  1. wygląda bardzo,bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem ciekawa jak smakuje bez mąki pszennej. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie zdrowe zamienniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda. Przepis super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy grykę oraz szarlotkę więc to połączenie jest idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka, skuszę się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale apetycznie wygląda, uwielbiam szarlotki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. szarlotka gryczana jest pyszna :) kiedyś miałam okazję jeść :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...