sobota, 1 września 2012

Nietypowa szarlotka - sypana


Witajcie:)
Sezon owocowy trwa :) Szkoda tego nie wykorzystać:) Większość z nas lubi szarlotki i różne odmiany jabłeczników, dlatego też i na naszym blogu takiego ciasta nie może zabraknąć. Tym razem zapraszamy Was na wariację szarlotkową, czyli ciasto bardzo szybkie i proste w przygotowaniu (jedynie piec trzeba je nieco dłużej niż zwykłe). Od wszystkich tego typu wypieków różni się tym, że ma w składzie kaszę mannę. Polecamy... bo naprawdę warto. Zwłaszcza, jeśli znudziły się Wam tradycyjne jabłeczniki:)  Basia ten przepis znalazła w swoim zeszycie, został on przepisany z jakiejś gazety dawno dawno temu. Polecamy:)


Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):
szklanka mąki
szklanka cukru
szklanka kaszy manny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek
cynamon
3/4 kostki zimnego masła



Przygotowanie:
1. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kaszę mannę. Mieszankę podziel na trzy części.
3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Połóż dno tortownicy na papierze, odrysuj je, a następnie wytnij. Boki tortownicy wysmaruj masłem lub margaryną.

4. Na dno tortownicy wysyp jedną część suchej mieszanki (mąki, cukru i kaszy), na to nałóż połowę jabłek i posyp całość cynamonem (ilość według uznania). Ponownie wysyp jedną część suchej mieszanki i nałóż na to drugą połowę jabłek. Wyrównaj i posyp jabłka cynamonem. Na koniec wysyp ostatnią część mąki z kaszą, dobrze wyrównaj.





5. Na wierzchu równomiernie ułóż schłodzone (wręcz zmrożone masło) - możesz je pokroić lub zetrzeć na tarce. Ważne jest, aby masło pokrywało dokładnie cały wierzch, ponieważ podczas pieczenia masło przesiąknie przez warstwy ciasta i je scali.




6. Piecz około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Niekiedy czas pieczenia może się wydłużyć. Ważne jest aby wsiąknęło w ciasto, a wierzch się zarumienił. Krój nożem z piłką, ponieważ ciasto może się kruszyć.


Nasze oceny:
Basia: Już dawno nie jadłam takiej lekkiej i puszystej szarlotki. Ciasto rozpływa się w ustach, a wierzch jest chrupiący i nadaje całości wyjątkowego smaku:) Polecam, ponieważ to ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu. Moja ocena 10/10.

Julka: Fantastyczne "weekendowe" ciasto smile Wszystkie smaki fajnie się przeplatają. Moja ocena: 9/10.




2 komentarze:

  1. prezentuję się wyjątkowo smacznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. to musiało być naprawdę genialne :D

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...