sobota, 31 grudnia 2016

Sylwestrowe przekąski - salsa pomidorowa

Kochani,
przychodzimy do Was z ostatnim przepisem w tym roku. Dziękujemy, że byliście z nami. Mamy nadzieję, że w nowym roku będziecie bloga odwiedzać równie chętnie i korzystać z naszych przepisów. Jeśli nie macie pomysłu na szybką, sylwestrową przekąskę, polecamy Wam domową salsę pomidorową. Podana na zimno świetnie sprawdzi się do chipsów, albo na kanapki. Sos jest ostrawy, więc uważajcie z papryczkami, dodawajcie je stopniowo.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

*przepis podpatrzony na Kwestia Smaku

czwartek, 29 grudnia 2016

Kotlety sojowe w sosie pomidorowym z fasolką

Po świątecznym przejedzeniu mamy wielką ochotę na zdrowe i lekkie danie. Jeśli tak jak my chcecie zjeść coś szybkiego, pożywnego i jednocześnie niskokalorycznego, polecamy Wam dzisiejszy przepis. Kotlety sojowe w sosie pomidorowym to danie całoroczne - można do niego wykorzystać mrożoną fasolkę szparagową, albo zastąpić ją groszkiem lub kukurydzą (według uznania). Delikatne kotlety sojowe zanurzone w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym smakują także miłośnikom mięsa, dlatego bez obaw możecie je przygotować dla całej rodziny.

sobota, 24 grudnia 2016

Pierniki Lebkuchen na ostatnią chwilę

Kochani, jeśli nie zdążyliście jeszcze przygotować ostatnich słodkich wypieków na święta, przychodzimy Wam z pomocą. Polecamy pierniczki, które od razu po upieczeniu i polukrowaniu są miękkie, a ich przygotowanie nie zajmie więcej niż pół godziny. Pieczemy je co roku i to właśnie te pierniczki znikają najszybciej z talerzy - mają cytrusowo-korzenny posmak i rozpływają się w ustach. Wracamy do świątecznych przygotowań, a Wam życzymy Wesołych i magicznych Świąt, pełnych ciepła, radości i znakomitego jedzenia.

*przepis ze strony Moje Wypieki

wtorek, 13 grudnia 2016

Krem z buraka z suszonymi śliwkami

Kochani jak Wasze przygotowania do Świąt? Spis potraw macie już zrobiony? U nas listy potrzebnych składników już są, jeszcze tylko zakupy, a na koniec zostanie to co najprzyjemniejsze, czyli gotowanie. W Wigilię, na naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, robionych wspólnie z rodziną. Czekamy na te dania przez cały rok, bo właśnie wtedy smakują one wyjątkowo. W resztę świątecznych dni nie trzymamy się już tak ściśle zasad. W tym roku na obiad podamy krem z pieczonych buraków. Słodki smak buraków w połączeniu z suszonymi śliwkami, kwaśną skórką z cytryny i aromatem z goździków to strzał w dziesiątkę. Wielowymiarowy smak zupy nadaje jej wyjątkowego charakteru, dlatego znakomicie sprawdzi się na świąteczny obiad. Przepis na ten krem znalazłyśmy w książce "Kuchnia Polska według Karola Okrasy".

czwartek, 8 grudnia 2016

Kawa z mlekiem kokosowym, bezami i musem z gruszek

Dzisiaj mamy dla Was zdrowy, rozgrzewający, jesienno-zimowy napój na bazie Inki. Na samym dnie szklanki znajdziecie ciepły, korzenny mus z gruszek, na nim kostki gorzkiej czekolady, które rozpływają się pod wpływem ciepła. Całość zalana jest kawą Inką połączoną ze spienionym mlekiem kokosowym. Wierzch posypałyśmy pokruszonymi bezami, które nadają kawie słodyczy. Skusicie się na takie połączenie?

piątek, 2 grudnia 2016

Chleb cukiniowo-orzechowy

Niedawno miałyśmy przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, które odbyły się w łódzkim studio kulinarnym Book&Cook. Podczas tych warsztatów, wraz z innymi blogerami przygotowałyśmy chlebek cukiniowo-orzechowy - przepis autorstwa Joanny Banad. Chleb zasmakował nam tak bardzo, że postanowiłyśmy upiec go ponownie w domu. Jednak zmodyfikowałyśmy trochę składniki: mąkę pszenną zamieniłyśmy na pełnoziarnistą, zamiast oleju słonecznikowego wykorzystałyśmy olej kokosowy, a biały cukier zamieniłyśmy na ksylitol.  Smakuje tak samo, jak chleb przygotowany na warsztatach, a można go jeść bez wyrzeczeń. Skosztujcie koniecznie.

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...