wtorek, 13 grudnia 2016

Krem z buraka z suszonymi śliwkami

Kochani jak Wasze przygotowania do Świąt? Spis potraw macie już zrobiony? U nas listy potrzebnych składników już są, jeszcze tylko zakupy, a na koniec zostanie to co najprzyjemniejsze, czyli gotowanie. W Wigilię, na naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, robionych wspólnie z rodziną. Czekamy na te dania przez cały rok, bo właśnie wtedy smakują one wyjątkowo. W resztę świątecznych dni nie trzymamy się już tak ściśle zasad. W tym roku na obiad podamy krem z pieczonych buraków. Słodki smak buraków w połączeniu z suszonymi śliwkami, kwaśną skórką z cytryny i aromatem z goździków to strzał w dziesiątkę. Wielowymiarowy smak zupy nadaje jej wyjątkowego charakteru, dlatego znakomicie sprawdzi się na świąteczny obiad. Przepis na ten krem znalazłyśmy w książce "Kuchnia Polska według Karola Okrasy".



Składniki:
4 buraki
1 duży ziemniak
1 mała cebula
1 1/2 l wody
4 suszone śliwki
2 goździki
cytryna
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka masła
sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:

1. Umyte buraki owiń w folię aluminiową, włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (165 z termoobiegiem) i piecz do miękkości - ok 1,5 godziny. Buraki zostaw do wystudzenia, a następnie obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę.

2. Ziemniaka umyj, obierz i razem z cebulą pokrój w kostkę, wrzuć warzywa na rozgrzaną oliwę i przesmaż przez kilka minut. Ziemniaki i cebulę zalej 1 i 1/2 l wody i gotuj ok. 15 minut. Do wody dodaj pokrojone suszone śliwki oraz goździki i gotuj całość na małym ogniu przez 20 min.

3. Po 20 minutach do zupy dodaj pokrojone buraki, skórkę otartą z cytryny, ocet balsamiczny i łyżkę masła. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Gotuj wszystko kilka minut, po czym zmiksuj całość na jednolitą masę. Jeżeli zupa będzie za gęsta, dodaj trochę wody. Podawaj z kleksem śmietany lub wędzonym serem. Możesz też udekorować zupę kawałkami buraków (odłóż wcześniej kilka kawałków).

15 komentarzy:

  1. to połączenie musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak zupki na pewno jest ciekawy 😆Kolor ma piękny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy. Smak ma nieoczywisty, ale wszystko do siebie pasuje.

      Usuń
  3. Zapowiada się pysznie!
    Tylko czy te śliwki mają być zwykłe suszone, czy wędzone...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My użyłyśmy zwykłych, suszonych śliwek. :)

      Usuń
    2. Świetnie :)
      Bo we wprowadzeniu mowa jest o wędzonych, więc się troszkę pogubiłam ;)

      Usuń
    3. Już poprawiłam, żeby nie wprowadzać w błąd. Dzięki :)

      Usuń
  4. Wygląda wspaniale i przepysznie!
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy, pozdrawiamy serdecznie :)

      Usuń
  5. Bardzo fajne połączenie smaków, już sobie wyobrażam jaki smaczny musi być ten krem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślę, że takiego kremu z buraczka jeszcze nie jadłam i bardzo mi się ten przepis podoba :) Zwłaszcza dodatek goździka i śliwki suszonej :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jedyna zupa z buraków jaką lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  8. super połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy ten krem, taka odskocznia od barszczyku :P
    Zdrowych i wesołych Świąt :**

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...