piątek, 2 grudnia 2016

Chleb cukiniowo-orzechowy

Niedawno miałyśmy przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, które odbyły się w łódzkim studio kulinarnym Book&Cook. Podczas tych warsztatów, wraz z innymi blogerami przygotowałyśmy chlebek cukiniowo-orzechowy - przepis autorstwa Joanny Banad. Chleb zasmakował nam tak bardzo, że postanowiłyśmy upiec go ponownie w domu. Jednak zmodyfikowałyśmy trochę składniki: mąkę pszenną zamieniłyśmy na pełnoziarnistą, zamiast oleju słonecznikowego wykorzystałyśmy olej kokosowy, a biały cukier zamieniłyśmy na ksylitol.  Smakuje tak samo, jak chleb przygotowany na warsztatach, a można go jeść bez wyrzeczeń. Skosztujcie koniecznie.

 Składniki (na 1 keksówkę):

2 jajka
200-250g ksylitolu (250g jeżeli chcecie, żeby chleb był słodszy)
125ml oleju kokosowego
1 spora cukinia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
375g mąki pełnoziarnistej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
50g orzechów włoskich
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1. Cukinię umyj (nie obieraj) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, orzechy posiekaj. W jednej misce wymieszaj olej kokosowy (jeśli jest twardy wstaw miseczkę z olejem do ciepłej wody), jajka, ksylitol i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj i dodaj do masy startą cukinię.

2. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, posiekane orzechy i sól. Mokre składniki dodaj do suchych i dokładnie wymieszaj szpatułką. Masa będzie gęsta i klejąca. Przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni prze około godzinę - do suchego patyczka. Podawaj na ciepło lub zimno.


8 komentarzy:

  1. super chlebek :) w sam raz na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam i orzechy i cukinię- jestem pewna że Wasz chlebuś też by mi smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W środku wygląda fenomenalnie! Musi być pyszniutki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszny chlebek dziewczyny :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow ! Prezentuje się wspaniale :) Myślę, że byłby idealny na śniadanie ;D

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...