czwartek, 8 grudnia 2016

Kawa z mlekiem kokosowym, bezami i musem z gruszek

Dzisiaj mamy dla Was zdrowy, rozgrzewający, jesienno-zimowy napój na bazie Inki. Na samym dnie szklanki znajdziecie ciepły, korzenny mus z gruszek, na nim kostki gorzkiej czekolady, które rozpływają się pod wpływem ciepła. Całość zalana jest kawą Inką połączoną ze spienionym mlekiem kokosowym. Wierzch posypałyśmy pokruszonymi bezami, które nadają kawie słodyczy. Skusicie się na takie połączenie?

Składniki (na 2 filiżanki):
4 łyżeczki kawy Inka Klasyczna
1 1/2 szklanki wrzącej wody
mus gruszkowy
4 kostki gorzkiej czekolady
200ml mleka kokosowego z kartonu
2 bezy

mus gruszkowy:
2 gruszki
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
*opcjonalnie łyżeczka miodu

1. Zacznij od przygotowania musu gruszkowego. 2 gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Przełóż gruszki do rondelka i duś przez kilka minut na małym ogniu. Podlej odrobiną wody, żeby owoce nie zaczęły się przypalać. Gdy gruszki zaczną się rozpadać, dodaj szczyptę imbiru i cynamonu. Nasze owoce były słodkie, ale jeśli uważasz, że brakuje im słodyczy, dodaj łyżeczkę miodu. Gdy gruszki będą zupełnie miękkie, zdejmij je z ognia i rozgnieć widelcem.

2.  Mleko kokosowe podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia, zdejmij je z ognia i spień. Wodę zagotuj, rozpuść w niej 4 łyżki Inki. Rozłóż mus gruszkowy do dwóch szklanek, na mus nałóż po 2 kostki gorzkiej czekolady (czekolada zacznie się rozpuszczać pod wpływem reszty ciepłych składników). Do szklanek nalej kawę (powoli, po ściance), na kawę delikatnie przelej mleko (nie przejmuj się, jeżeli składniki lekko się wymieszają). Posyp wierzch rozkruszonymi bezami. Dodatkowo możesz posypać kawę cynamonem. Podawaj od razu.



Smacznego :)

Łączy przyjemne z naturalnym


22 komentarze:

  1. Widzę ze blogowy szał na inkę trwa, dobry marketing ktoś wymyślił 😀Tak czy inaczej kawa fajna i podoba mi się ze ludzie wymyślają z nią coraz to nowe przepisy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, na blogach królują przepisy z Inką, ale ile inspiracji można zaczerpnąć :)

      Usuń
  2. Ale pyszna kawka! Dawno takiej nie piłam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał a żeście zaszalały dziewczyny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajnie podrasowana kawa, ja bym się chętnie na nią skusiła :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie sadziłam że można tak sobie urozmaicić kawę

    OdpowiedzUsuń
  6. to ja poproszę, bo pogoda u nas dzisiaj tragiczna.

    OdpowiedzUsuń
  7. takiej Inki chętnie się napiję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mimo, że za Inką nie przepadam, to jednak Waszej wersji chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taka kawa to marzenie dla niejednego kawomaniaka :D

    OdpowiedzUsuń
  10. O dziewczyny! Ale pyszności! Nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić tego smaku Mysle ze jest mega!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy bardzo. Kawka w smaku jest słodko, korzenna z kokosową nutą. Spróbuj koniecznie :) pozdrawiamy

      Usuń
  11. Przepisy jak najbardziej się przydadzą do wypróbowania. Zawsze to nowy, inny smak kawy. Zawsze też zwracam uwagę na sposób podania czy to kawy czy herbaty. I to nie tylko jak są goście, zawsze. Więc jak znalazłam sklep https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata , to jakieś szklanki czy filiżanki muszą się koniecznie znaleźć w mojej kolekcji.

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter