sobota, 1 sierpnia 2015

Gnocchi z sosem pomidorowym

Ostatnio naszła nas ochota na gnocchi. Jeszcze nigdy ich nie robiłyśmy, dlatego był to najwyższy czas, żeby się nauczyć. Gnocchi, podobnie jak nasze kopytka można przygotować na wiele sposobów - z dodatkiem ziemniaków, sera, warzyw i różnych rodzajów mąk. My zdecydowałyśmy, że pierwsze kluski zrobimy z ziemniaków. Wykonanie jest naprawdę proste i nie powinno Wam sprawić żadnych trudności. Przepis zaczerpnęłyśmy z książki "Pysznie bez glutenu", jednak użyłyśmy mieszanki zwykłej mąki pszennej i gryczanej. Gnocchi smakują świetnie polane sosem pomidorowym - spróbujcie koniecznie.

Składniki:

250g mąki pszennej
150g mąki gryczanej
6 małych ziemniaków (obranych i ugotowanych)
1 jajko
1/2 łyżeczki soli

Sos pomidorowy:

4 pomidory
2 ząbki czosnku
1 szalotka
oliwa
sól, pieprz, bazylia
starty żółty ser

Przygotowanie:

1. Ugotowane, wystudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć widelcem. Mąki wysyp na blat, dodaj sól i uformuj kopczyk. Na środek mąki połóż ziemniaki i wbij jajko. Zacznij zagniatać ciasto, aż mąka połączy się z resztą składników.


2. Uformuj z ciasta placek i potnij go na równe paski. Z każdego paska uformuj wałek grubości widelca. Gdy wszystkie wałki będą gotowe, potnij je ostrym nożem na niewielkie kawałki. Weź widelec i przyciśnij nim każdą kluskę, żeby były widoczne zęby widelca.



3. Gnocchi gotuj partiami we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4 minuty - do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię (możesz odczekać jeszcze minutę). Odcedzone kluski układaj na talerzu skropionym oliwą  (żeby gnocchi się nie posklejały).

4. Przygotuj sos pomidorowy - szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórę, pokrój w kostkę i dodaj na patelnię z szalotką. Gdy pomidory puszczą sok, dodaj posiekane (lub przeciśnięte) ząbki czosnku. Odparuj całość przez 5-10 minut na małym ogniu. Dopraw sos solą, pieprzem, bazylią i ulubionymi przyprawami.

5. Gnocchi przełóż do sosu, zamieszaj, podgrzej przez chwilę i wyłóż na talerze. Posyp całość żółtym serem i świeżą bazylią.

Nasze oceny:

Basia: Bardzo się cieszę, że wreszcie zebrałyśmy się, żeby przygotować gnocchi, ponieważ polane sosem pomidorowym smakują genialnie. Jeszcze nie raz będę je robiła na obiad. Moja ocena: 9/10.

Julka: Odkąd zjadłam obłędne gnocchi w jednej z łódzkich restauracji zapragnęłam nauczyć się je robić. Jest to o wiele prostsze niż myślicie :) Jedyna trudność to idealny ruch widelcem, ale można go wyćwiczyć. Moja ocena: 10/10.


4 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter