środa, 19 sierpnia 2015

Czas na przetwory - sałatka z cukinii

Witajcie :)
Sezon słoikowy uważamy za otwarty. My pierwsze przetwory - dżemy z truskawek, rabarbaru i malin mamy już zrobione, a teraz nadszedł czas na warzywa: cukinie, ogórki i pomidory. Dziś na blogu przepis na fajną sałatkę z cukinii, kabaczka, marchewki i cebuli. Taki miks pysznych warzyw, na pewno urozmaici niejeden jesienny czy zimowy obiad :) 



Składniki:

2 małe cukinie
1 żółty kabaczek
4 marchewki
3 średnie cebule
liście laurowe
pieprz w ziarnach
ziele angielskie
gorczyca

Zalewa:
8 szklanek zimnej wody
12 łyżek cukru
2 łyżki soli
1 szklanka octu

6-8 wyparzonych słoików (w zależności od wielkości)

Przygotowanie:

1. Przygotuj zalewę - w zimnej wodzie z octem dokładnie wymieszaj cukier i sól.

2. Cukinie i kabaczek umyj, przekrój na pół (jeśli mają duże pestki, wyjmij je) i pokrój w dość cienkie półplasterki. Marchew i cebule obierz i pokrój w plasterki.

3. Warzywa układaj ciasno w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włóż po liściu laurowym, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz szczyptę gorczycy.


4. Warzywa zalej przygotowaną zalewą do wysokości ok. 2 cm. poniżej brzegu słoika. Zakręć je wyparzonymi, suchymi zakrętkami.


5. Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, ułóż słoiki i zalej wodą do 2/3 ich wysokości. Pasteryzuj cukinie przez 20 minut od zagotowania wody. Wyjmij słoiki i ustaw je do góry dnem - zostaw do całkowitego wystygnięcia.

Nasze oceny:

Basia i Julka: Dziś ocena wspólna gdyż jesteśmy 100% zgodne ;) Sałatka z cukinii i kabaczka na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom octowych przetworów. Warzywa już po 2 tygodniach są miękkie i gotowe do jedzenia. Nasza ocena: 9/10.


7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa sałatka. Z pewnością jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym słoiczek na spróbowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda. Z pewnością jest pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety nie mam gdzie ich przechowywać :( Jak kolorowo, zdrowo i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda, na zimę będzie jak znalazł! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis, wpisuję w zeszyt... bo już nie mam pomysłu co robić z takim ogromem cukinii jaki mi wyrósł w ogródku :D

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...