niedziela, 30 sierpnia 2015

Brokułowe pesto


Witajcie :) 
Dziś kolejny przepis wegański z książki "Jadłonomia". Uwierzcie nam, że im częściej ją przeglądamy/czytamy tym więcej mamy ochoty na wypróbowanie wszystkich przepisów. Książka nie tylko ma znakomite przepisy i świetne zdjęcia, ale i samo wydanie robi wrażenie. Zatem jeśli znacie kogoś kto interesuje się gotowaniem, a warzywa nie są jego/jej wrogiem spokojnie możecie kupić taką książkę na prezent, a nie będą to zmarnowane pieniądze :) I mówimy to bez żadnych ukrytych powódek ;) Serio, ta książka wymiata!
Dlatego dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na brokułowe pesto, które u Julki już wygoniło tradycyjne. ;) Brokuły i migdały podkręcone chili i sosem sojowym sprawdzą się nie tylko jako sos do makaronu, ale również jako pasta do kanapek/burgerów.


Składniki:
brokuł
100g płatków migdałów
ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta chili
łyżeczka skórki otartej z cytryny
2/3 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Migdały lekko podpraż na suchej patelni, aż zaczną pachnieć, czyi ok minutę i przełóż je na talerz.

2. Zagotuj w garnku lekko osoloną wodę i wrzuć do niej drobne różyczki brokułu oraz obraną ze skórki i drobno pokrojoną łodygę. Gotuj przez 3-5 minut, a następnie odcedź i przelej zimną wodą, dzięki czemu brokuł zachowa swój intensywny kolor.



3. Ugotowanego brokuła wrzuć do wysokiego naczynia razem z migdałami, przeciśniętym czosnkiem, sosem sojowym, natką pietruszki, chili, skórką z cytryny, oliwą. Dopraw solą i pieprzem i zmiksuj całość ręcznym blenderem.

Nasze oceny:

Basia: Sama nie wiem czy wolę tym pesto smarować pieczywo, czy jeść je z makaronem. W każdej wersji smakuje znakomicie. Moja ocena: 9/10.

Julka: Pesto polubiłam całkiem niedawno, i mogę powiedzieć, że wersja z brokuła jest o wiele bardziej przystępna dla osób, które do tej pory za pesto nie przepadały :) Moja ocena: 10/10.


7 komentarzy:

  1. Muszę spróbować koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no to teraz koniecznie muszę wypróbować ten przepis, bo tradycyjne pesto u mnie nie przeszło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł, na nietypowe pesto :) koniecznie muszę ten pomysł wypróbować !

    OdpowiedzUsuń
  4. brokułowego jeszcze nie robilam, ciekawa wersja :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter