sobota, 6 czerwca 2015

Sałatka z komosy ryżowej


Witajcie :) 
Pogoda nam sprzyja, więc coraz częściej i chętniej sięgamy po lekkie dania. Ostatnio bardzo nam zasmakowała komosa ryżowa, dlatego postanowiłyśmy wypróbować nowy przepis, tym razem wytrawny. Sophie Dahl - autorka książki kucharskiej "Apetyczna panna Dahl" uważa, że to prastare zboże wywodzące się z Peru jest idealnym źródłem białka i do tego nadaje się do wielu potraw. Cóż, trudno się z nią nie zgodzić :) Przepis pochodzący z jej książki zmodyfikowałyśmy trochę pod nasz gust i dostępność składników na polskim rynku. Z podanych składników otrzymacie sporą miskę pysznej sałatki, wprost idealnej na letni obiad.


Składniki:
500ml bulionu warzywnego
szklanka komosy ryżowej
pół obranego ogórka
1 dymka (cebula i szczypior)
1 pomidor
pół czerwonej papryki

Dressing:
3 łyżki oliwy
sok z połówki cytryny
1 łyżka sosu sojowego
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki miodu
łyżeczka musztardy
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Bulion zagotuj, wsyp do niego komosę ryżową i gotuj pod przykryciem przez około 10-15 minut (aż kuleczki będą praktycznie przezroczyste). Co jakiś czas mieszaj zawartość garnka, gdyż komosa lubi przywierać do jego spodu.

2. W czasie gdy komosa się gotuje - umyj, obierz i pokrój drobno wszystkie warzywa czyli: ogórka, dymkę, pomidora oraz paprykę. A także przygotuje dressing, najłatwiej będzie zmiksować wszystko w blenderze.


3. Gdy komosa będzie gotowa, spulchnij ja widelcem i przełóż do miski. Dodaj warzywa i polej całość dressingiem. Jeśli lubisz posiekaj kilka listków mięty lub bazylii i posyp sałatkę z wierzchu. 

Nasze oceny:

Basia: Dobrze, że udało mi się w ogóle spróbować tę sałatkę od razu po zrobieniu, bo gdy przywiozłam ją do domu, zniknęła błyskawicznie, a mi została miska do umycia, ;) Moja ocena: 10/10.

Julka: Zakochałam się w komosie ryżowej od pierwszego spróbowania! Według mnie jest znacznie smaczniejsza niż bardziej popularne kasza jaglana. Następnym razem zamiast ogórka dodam kilka suszonych pomidorów. Moja ocena: 10/10.

7 komentarzy:

  1. Smakowita sałatka, idealna na upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka sałatka jest pyszna i kolorowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Całość wygląda przepysznie :) Komosę także bardzo lubię, ale kaszę jaglaną najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne danie! Zdrowe i kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na sałatkę, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter