czwartek, 25 czerwca 2015

Czeko babeczki dla alergików


Witajcie :)
Podczas spotkań i festiwali nasi czytelnicy prosili nas o dodanie na blogu kategorii potraw dla alergików. Jest to dla nas obcy temat, ale dla Was postanowiłyśmy się doszkolić i poszukać łatwych, smacznych przepisów - a z czasem będziemy polecać Wam te już sprawdzone. Na pierwszy ogień idzie przepis na ciasto czekoladowe (Pani Dorotki) przerobiony na babeczki, ponieważ uważamy że to najlepsza forma słodkich wypieków dla dzieci. :) Babeczki same w sobie są już przepyszne, jednak odrobiny koloru doda im lukier z cukrowymi posypkami - opcja atrakcyjna zwłaszcza dla tych, którzy mają w kuchni małych pomocników :)


Składniki (na ok 22 sztuki):
1,5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao
szklanka cukru
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
łyżeczka octu
łyżeczka ekstraktu z wanilii
5 łyżek oleju
szklanka wody

Przygotowanie:
1. Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, sodę oraz sól i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mokre składniki, czyli ocet, ekstrakt, olej i wodę, Wymieszać składniki trzepaczką lub widelcem, jedynie do połączenia składników.


2. Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami (wyjątkowo polecamy papierowe zamiast silikonowych) i rozlać ciasto mniej więcej po równo. Babeczki piec w 180 ºC przez 20 minut.


3. Po wystygnięciu posypać gotowe babeczki cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać kolorowymi posypkami. Według nas polewa czekoladowa z przepisu Pani Dorotki to już za dużo szczęścia na raz ;)

Nasze oceny:

Basia: Te babeczki są wspaniałe - wilgotne, puszyste i pyszne. Nikt nie potrafi im się oprzeć. Moja ocena: 10/10.

Julka: Świetne babeczki! Nikt kto ich próbował nie zauważył, że brakuje w nich mleka lub jajek :) Moja ocena: 10/10.


8 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter