piątek, 17 października 2014

Ciasto korzenne z gruszkami i syropem karmelowym


Witajcie :)
Czy Wam weekendy również kojarzą się z domowymi wypiekami? W naszych rodzinach prawie zawsze staramy się upiec pyszne ciasto, ciasteczka lub muffinki, by rozkoszować się nimi podczas leniwej niedzieli. Dziś proponujemy Wam ciasto z gruszkami i przyprawami korzennymi, które z początku może wydawać się odrobinę za słodkie, ale gdy wszystkie składniki się połączą, mamy idealną kombinację. A do tego syrop karmelowy, który wsiąka w ciasto i nadaje mu niepowtarzalnego smaku. Przepis pochodzi z gazetki "Palce lizać".

Składniki:
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
3/4 szklanki brązowego cukru
150g masła
3 jajka
2 twarde gruszki
pół szklanki maślanki
*100g syropu do kawy (imbirowego,cynamonowego lub karmelowego) lub lukier


Przygotowanie:
1. Z masła odłóż 2 łyżki, a pozostałą część roztop i odstaw do przestudzenia. Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.

2. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, imbir i gruszki. W drugim naczyniu roztrzep jajka i połącz je z maślanką i ostudzonym masłem. Wlej mokre składniki do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj.

3. Tortownicę lub inną formę wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź na nim trochę syropu do kawy. Do tak przygotowanej blachy wylej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz około 60 minut. Gdy ciasto będzie gotowe wyjmij je z pieca i odstaw na 15 minut do ostygnięcia. 


4. Rozgrzej pozostały syrop z 2 łyżkami masła i polej nim całe ciasto. Najlepszy smak uzyskasz po około godzinie, gdy syrop dokładnie wsiąknie.

Nasze oceny:

Basia: Ciasto piekłyśmy tego dnia, kiedy do moich rodziców przychodzili goście. Dobrze, że spróbowałam kawałek zaraz po upieczeniu, bo ciasto zniknęło w 5 minut ;). Jest pyszne, wilgotne i mocno karmelowe. Moja ocena: 9/9.

Julka: Uwielbiam korzenne ciasta, a w połączeniu z gruszkami zawsze smakuję idealnie. Tym razem było podobnie - polecam je zwłaszcza na długie jesienne wieczory :) Moja ocena: 10/10.

16 komentarzy:

  1. Trafiłyście w moje smaki, chowam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciasto, na pewno jest przepyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie jesienne ciasto, świetne na leniwy weekend :) I jakie aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. coś mi się wydaje, że te gruszki z syropem współgrają ideeealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznam, że to doskonała propozycja na jesienny weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm wygląda tak pysznie! uwielbiam takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Połączenie typowo jesienne i bardzo smaczne :) Uwielbiam gruszki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Już czuję jego rewelacyjny smak i zapach :-) mniam. Super przepis Dziewczyny :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy przepis, a ciasto zapewne bardzo aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gruszki i karmel to połączenie doskonałe! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. u mnie ciasta tylko w weekend, zawsze musi w domu pachnieć, nawet jak obiad jemy gdzieś na mieście:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto na niedziele to słodki obowiązek :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Boskie połączenie smaków, no i karmelowy syrop... Musiało smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Boskie te ciasto :) Musi pachnieć też obłędnie!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...