środa, 1 maja 2013

Chłodnik ogórkowo-orzechowy

Witajcie:)
Chodził nam ostatnio po głowie chłodnik, a właściwie Basi, bo Julka średnio za nim przepada. Postanowiłyśmy więc go zrobić, żeby przekonać do niego Julkę. Chłodnik polecamy na majówkowy obiad lub piknik (możecie go z powodzeniem ze sobą zabrać w teren). Jest to bardzo sycąca bomba witaminowa i smakowa, a dodatkowo ma mało kalorii. Połączenie ogórka, czosnku, ziół i kefiru sprawdza się znakomicie. Do tego chrupiący dodatek- orzechy włoskie. Chłodnik przygotowuje się bardzo szybko i tak samo szybko znika z talerzy. Najlepiej smakuje schłodzony, posypany natką pietruszki lub szczypiorkiem. Jak myślicie, czy Julka przekonała się do tego typu dań?:) Inspirację czerpałyśmy z przepisu na chłodnik lubczykowy z książki "Lekka kuchnia polska".

Składniki(dla 4 osób):
1 litr kefiru
2 zielone ogórki
garść orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
łyżka posiekanego szczypiorku
kilka liści bazylii
sól,pieprz



Przygotowanie:
1. Kefir roztrzep w garnku i wymieszaj z pokrojonym w grubą kostkę ogórkiem.

2. Czosnek przeciśnij przez praskę, orzechy posiekaj na małe kawałki i dodaj oba składniki do kefiru.

3. Posiekaj drobno bazylię i wsyp ją do garnka. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Wymieszaj dokładnie, schłodź w lodówce. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.

Nasze oceny:


Basia: Bardzo smaczny i aromatyczny chłodnik. Kremowy, delikatny z orzechową niespodzianką:) Moja ocena: 9/10.

Julka: Na tle innych chłodników jakie jadłam, ten wypada całkiem nieźle. Aczkolwiek nadal nie przekonuje mnie zupa na zimno ;) Moja ocena: 7/10.

2 komentarze:

  1. Zaintrygował mnie ten chłodnik :) Ale myślę, że ogórek i orzechy to może być smaczny duet!

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszam do konkursu zupowego i akcji na durszlaku. szczegóły na moim blogu http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter