poniedziałek, 20 maja 2013

Tortille z kurczakiem na słodko

Witajcie :) Chyba każdy z nas ma czasem ochotę na fast foody. Niestety jak powszechnie wiadomo nie jest to zdrowie jedzenie, zwłaszcza, że często towarzyszy mu alkohol ;) Dziś proponujemy Wam domowe tortille z kurczakiem na słodko. Jest to trochę zdrowsza wersja twistera, jakiego dostaniecie w budce z kebabem. Nie ocieka tłuszczem, nie pływa w sosach i dokładnie wiecie co się w nim znajduje :) Oczywiście to jakie dodatki wybierzecie zależy tylko od Was, my poza wymienionymi poniżej polecamy kapustę białą lub pekińską, marchewkę i groszek. Smacznego!:)

Składniki (dla 4 osób/ lub 2 bardzo głodnych ;):
podwójna pierś z kurczaka
puszka kukurydzy
1 duży pomidor
pół cebuli
4 tortille
4 plasterki żółtego sera
opcjonalnie: keczup, sos czosnkowy

Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
łyżka miodu
sok z połówki cytryny
2 łyżki sosu miodowego z czosnkiem (można zamienić na 2 łyżki miodu i 2 wyciśnięte ząbki czosnku)
3 łyżki oleju
łyżeczka ostrej papryki

+ 8 wykałaczek

Przygotowanie:
1. Zacznij od kurczaka: umyj go, osusz, oczyść i pokrój w paski. Wymieszaj dokładnie z wszystkimi składnikami marynaty i wstaw do lodówki na około 2 godziny.


2. Gdy kurczak się zamarynuje, rozgrzej patelnię (najlepiej grillową) i usmaż mięso, bez dodawania tłuszczu - wystarczy olej zawarty w marynacie.

3. Przyszykuj sobie stanowisko pracy, tak jak na naszym zdjęciu. Pomidora i cebulę pokrój w drobną kostkę, a kukurydzę odsącz z płynu. Rozłóż tortille i nakładaj w miarę po równo wszystkie składniki w kolejności: mięso, pomidory, kukurydza, cebula, żółty ser. Jeśli wybierasz opcję z dodatkiem keczupu, polej nim całość, pozostawiając wolne miejsce z boków, by łatwiej było zawinąć tortille. Nasz sposób to zawinąć najpierw od dołu, później boki i dla pewności złapać każdą tortille dwiema wykałaczkami.
4. Włóż przygotowane tortille, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, do rozgrzanego do 200˚C piekarnika na około 7 minut.

Nasze oceny:

Julka: Powyższy przepis to moja własna wariacja knajpowych tortilli. Uwielbiam kurczaka zamarynowanego w miodzie z czosnkiem :) Pyszności! Moja ocena: 10/10.

Rodzice Julki: Naprawdę meksykańska tortilla, bez niemeksykańskich dodatków. Bardzo dobra. Nasza ocena: 10/10.

5 komentarzy:

  1. Takie domowe fast foody mogłabym jeść codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uu, ale pychota :). Tortille są spoko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają mega apetycznie! aż zgłodniałam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo taką kolację po proszę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa jestem tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękujemy za każdy komentarz :)

Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...