piątek, 18 stycznia 2013

Zapiekanka szpinakowa



Witajcie:)
Szukacie pomysłu na kolację albo jutrzejszy obiad? Proponujemy Wam zapiekankę ze szpinakiem. Jest to świetna propozycja dla osób, które chcą przekonać się do szpinaku ( tak jak Julka). Dzięki temu połączeniu składników smak szpinaku nie dominuje. Jest to szybki przepis na pyszny i sycący obiad. Polecamy Wam gorąco. Jeśli robicie to danie dla większej liczby osób, wykorzystajcie podwójną ilość składników.


Składniki: (dla 2 osób)

opakowanie mrożonego szpinaku
mały jogurt naturalny
2 parówki (lub kawałek wędliny pokrojony w kostkę)
ok 100g tartego żółtego sera
ok 130g makaronu (świderki lub penne)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, ostra mielona papryka
olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż szpinak do miękkości (nie musi być wcześniej rozmrożony). W tym czasie ugotuj makaron - tak, żeby był lekko twardawy.

2. Przypraw szpinak solą, pieprzem i papryką. Zgaś ogień i dodaj na patelnię jogurt naturalny, delikatnie wymieszaj.

3. Odcedź makaron, przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego niewielką ilością oleju. Na makaron wyłóż szpinak i parówkę pokrojoną w kostkę. Wszystko wymieszaj. Posyp startym żółtym serem.

4. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika na ok. 20-25 min. (aż ser się rozpuści i lekko zrumieni).
Smacznego:)



Nasze oceny:
Basia: Jest to moja ulubiona zapiekanka. Zawsze mam na nią ochotę. Polecam wszystkim osobom lubiącym szpinak (i nielubiącym też, może się do niego przekonają). Moja ocena: 10/10!

Julka: Basia odniosła kolejny sukces w przekonywaniu mnie do składników, których nie lubię. Zapiekanka ze szpinakiem okazała się super pomysłem na obiad. Moja ocena: 8/10.




9 komentarzy:

  1. Ser żółty, szpinak i makaron to idealna kompozycja :) Uwielbiam takie dania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie takie danie całkiem niedawno u mnie też było, bardzo lubię makaron, szpinak i parówkę w jednym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szpinak pod każdą postacią, na pewno wypróbuję przepis, dziś też mam zapiekankę makaronową, tylko z boczkiem, warzywami i mozzarellą(kuchnia lidla), pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapiekanki z makaronem są obłędnie:) Tę polecamy bo naprawdę jest wyśmienita:) I nie potrzeba do niej wielu składników.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam zapiekanki makaronowe, a takiej wersji jeszcze nie miałam okazji wypróbować, więc na pewno wkrótce wykorzystam Waszą propozycję ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szpinak i parówki? Ciekawe połączenie :). Jedno i drugie jest mniam. Koniecznie do wypróbowania kiedyś na szybką kolację.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo, bardzo dobre! Kolejne juz usmacznienie kwarantanny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jedno z pierwszych dań na blogu, ale przygotowuję je bardzo często do tej pory :) Dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter