Witajcie :)
Jak się czujecie po świątecznym obżarstwie?:) U nas w tym roku było tyle pyszności na stołach, że trudno było się oprzeć, by choć nie spróbować każdej z nich. A już za chwilę Sylwester i kolejna okazja by trochę pojeść, ale też pokombinować z nowymi przepisami. Jak co roku mam więc dla Was propozycję co upiec na domową imprezę sylwestrową, a także kilka naszych ulubionych przepisów z tego roku, które dobrze sprawdzą się w ramach tzw. jedzenia na jeden kęs - no może na dwa ;)
Zatem zaczynamy od pasztecików z ciasta francuskiego - to pyszna propozycja zarówno solo jak i do barszczu. A pod przepisem znajdziecie nasze pomysły na sylwestrowe przekąski.
Składniki:
500g kiszonej kapusty
100g pieczarek
50g suszonych grzybów
2 cebule
2 łyżki oleju
opakowanie ciasta francuskiego
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Zacznij od namoczenia grzybów, zalej je wodą i ostaw na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Odcedź grzyby, zalej niewielką ilością wody (tak żeby przykryła grzyby) i gotuj na niewielkim ogniu do miękkości (mniej więcej 40 min). Odstaw do wystudzenia, a następnie drobno je posiekaj.
2. Kapustę wypłucz i odciśnij, pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 1-1,5 godziny, do momentu, aż kapusta będzie miękka, odcedź. Cebulę i pieczarki drobno pokrój, przesmaż na oleju na złoty kolor. Gdy pieczarki puszczą sok, dodaj do nich ugotowaną kapustę i grzyby. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i solidną porcją pieprzu.
3. Ciasto francuskie rozwiń i podziel arkusz wzdłuż krótszej krawędzi na 3-4 części (w zależności czy chcesz żeby paszteciki były większe lub mniejsze). Pośrodku każdej części rozłóż nadzienie z kapusty, zostawiając brzegi do sklejenia ciasta. Ciasto zwiń w rulon, dociśnij, żeby się nie rozpadało i pokrój każdy rulon na mniejsze kawałki (3-4 sztuki z każdego rulonu).
4. Paszteciki układaj sklejeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp 180°C.
Nasze oceny:
Basia: Paszteciki świetnie pasują do barszczu, ale my zjedliśmy większość od razu po wyjęciu z piekarnika. Były pyszne. Moja ocena: 10/10.
Julka: Domowe paszteciki zawsze smakują lepiej niż te kupne i tak było też tym razem :) Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno więc spokojnie możecie przygotować je zanim przyjdą goście :) Moja ocena: 10/10.
Nasze oceny:
Basia: Paszteciki świetnie pasują do barszczu, ale my zjedliśmy większość od razu po wyjęciu z piekarnika. Były pyszne. Moja ocena: 10/10.
Julka: Domowe paszteciki zawsze smakują lepiej niż te kupne i tak było też tym razem :) Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno więc spokojnie możecie przygotować je zanim przyjdą goście :) Moja ocena: 10/10.
POMYSŁY NA SYLWESTROWE PRZEKĄSKI 2015
Basia:
Galette ze szpinakiem, burakami i serem feta - klik
Domowe spring rollsy - klik
Curry z kurczakiem - klik
Sałatka grecka z grillowaną fetą - klik
Miniserniczki z owocami - klik
Julka:
Paszteciki z soczewicą i czarnuszką - klik
Babeczki czekoladowe dla alergików - klik
Zupa z gruszki i pietruszki - klik
Tarta ze szpinakiem i pomidorami - klik
Muffinki bananowe z czekoladą i płatkami - klik
Zajrzyjcie również do naszych propozycji z ubiegłych lat:
rok 2012 - klik
rok 2013 - klik
rok 2014 - klik
Takie paszteciki są idealne do barszczu :)
OdpowiedzUsuńpaszteciki do barszczu to obowiązkowa pozycja :)
OdpowiedzUsuńSuper te paszteciki. Pychotka.
OdpowiedzUsuńNajlepsze paszteciki na świecie :) Mniam!
OdpowiedzUsuńwspaniałe, ja też robię na sylwestra paszteciki, tylko że na półkruchym cieście i za radą Janka Kuronia zmielę pieczone mięso, które mi pozostało ze świąt
OdpowiedzUsuńTeż będę robić na sylwestra podobne. Zawsze się sprawdzają ;-) Twoje pewnie mega pyszne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie paszteciki, zawsze się sprawdzają na imprezkach :-)
OdpowiedzUsuńInteresująca i smacznie zapowiadająca się propozycja :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com, gdzie odbywa się sylwestrowy konkurs z nagrodami od firmy Sante :)
Karnawałowo też się sprawdzą :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne :)
OdpowiedzUsuń