Witajcie :)
Wszystkiego najlepszego z okazji Mikołajek!:)
Jako, że dni takie jak dziś są podwójnie skazane na lenistwo, proponujemy bardzo łatwy przepis na ciastka. Obie uwielbiamy dodatek różnych nietypowych składników do słodkich przekąsek, a marchewka sprawdza się w nich idealnie. Tym razem w towarzystwie żurawiny, ale możecie dodać do ciastek to na co macie ochotę - posiekane orzechy, morele, daktyle lub rodzynki. Przepis pochodzi z gazetki "Palce lizać" z dnia 26.11.2011 roku.
Składniki (na ok 20-24 ciastka):
czubata szklanka mąki
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki soli
100g masła
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki cukru
1 jajko
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 marchewki
pół szklanki żurawiny
Przygotowanie:
1. Masło ubij z cukrami na puszystą masę, dodaj jajko i miksuj aż masa będzie kremowa.
2. Do masy jajecznej dodaj startą na grubych oczkach marchewkę oraz rodzynki i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, cynamon, sól i sodę, wymieszaj do połączenia składników.
3. Wyłóż dwie blachy do pieczenia papierem, masę nakładaj łyżką tak by zostawić odstępy pomiędzy ciastkami. Piecz przez ok 15 minut w 170ºC. Po wyjęciu z piekarnika ciastka wystudź na kratce przez ok pół godziny.
Nasze oceny:
Basia: Bardzo lubię słodkie wypieki z dodatkiem warzyw, a marchewka to moje ulubione. Ciasteczka były bardzo smaczne. Moja ocena: 9/10.
Julka: Fajne ciastka, choć następnym razem dodam do nich trochę imbiru i migdałów. Moja ocena: 9/10.
ciasteczka z marchewką? to muuuusi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńDziewczyny świetne ciacha, biorę w ciemno :-)
OdpowiedzUsuńZ marchewki ciasteczek jeszcze nie robiłam, zawsze to było pulchne ciasto. Ale pomysł świetny ! Bardzo smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie robiłam! Są śliczne :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł i wykonanie:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciacha :) nie ma to jak domowe :)
OdpowiedzUsuńFajne i zdrowe!
OdpowiedzUsuńMuszą pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na marchewkowe ciasteczka :) Muszę być super :)
OdpowiedzUsuń