Jak zawsze po świętach mamy wrażenie, że nie damy rady już nic więcej zjeść. Znacie to uczucie? :) Te stoły uginające się od pysznych dań i kuszących deserów... a wszystkiego trzeba spróbować chociaż odrobinę? Jeśli tak jak my macie pełne brzuchy i nie możecie już patrzeć na ciężkie i kaloryczne dania, przychodzimy Wam z pomocą. Proponujemy szybki i lekki deser - jabłka zapiekane z miodem i orzechami włoskimi. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku składników. Wyjątkowego charakteru temu daniu nadają zioła - tymianek lub rozmaryn, które świetnie pasują do jabłek i miodu. Spróbujcie koniecznie.
Składniki:
3 łyżki miodu
4 jabłka
1 łyżka masła
50g orzechów włoskich
2 gałązki rozmarynu lub tymianek
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Jabłka umyj, ostrym nożem odetnij górę, łyżeczką wydrąż nasiona - uważaj, żeby nie przebić jabłek na wylot. Wydrążone jabłka skrop w środku sokiem z cytryny (co zapobiegnie ciemnieniu jabłek). Naczynie do zapiekania posmaruj masłem, ułóż w nim jabłka.
2. Orzechy i zioła drobno posiekaj i wymieszaj z miodem. Nałóż nadzienie do jabłek i przykryj je odciętymi "czapeczkami" jabłek.
3. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 20-25 minut. Podawaj od razu.
3 łyżki miodu
4 jabłka
1 łyżka masła
50g orzechów włoskich
2 gałązki rozmarynu lub tymianek
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Jabłka umyj, ostrym nożem odetnij górę, łyżeczką wydrąż nasiona - uważaj, żeby nie przebić jabłek na wylot. Wydrążone jabłka skrop w środku sokiem z cytryny (co zapobiegnie ciemnieniu jabłek). Naczynie do zapiekania posmaruj masłem, ułóż w nim jabłka.
2. Orzechy i zioła drobno posiekaj i wymieszaj z miodem. Nałóż nadzienie do jabłek i przykryj je odciętymi "czapeczkami" jabłek.
3. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 20-25 minut. Podawaj od razu.
Taki fajny, lekki i zdrowy deser, super pomysł z dodaniem ziół ;)
OdpowiedzUsuńPyszności :-) z chęcią bym zjadła takie jabłuszko :-)
OdpowiedzUsuńapetyczny deser!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie jabłka! Zazwyczaj robię je z żurawiną, Wtedy idealnie smakują z waniliowymi lodami. Koniecznie muszę wypróbować wasz przepis!
OdpowiedzUsuńZ żurawiną też muszą smakować pysznie :)
Usuńakurat w tym roku udało mi się zachować umiar i opamiętanie w jedzeniu :)
OdpowiedzUsuńAle takim deserem ni trochu bym nie pogardziła! :)
Pyszne. Piekne. Zdrowe. Ale mi narobilas smaka ;)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak taki lekki deser! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPyszny deser.
OdpowiedzUsuńmmm... wspaniały pomysł na deser!
OdpowiedzUsuńDeser pyszny, idealny na jesienno-zimowe popołudnia :)
OdpowiedzUsuńOch, uwielbiam pieczone jabłka a tak dawno ich nie robiłam! :))
OdpowiedzUsuńjeden z moich ulubionych deserów, pełen smaku i aromatu!
OdpowiedzUsuńFantastyczny deser, pysznie nadziałyście jabłuszka :)
OdpowiedzUsuńpieczone jabłka to deser mojego dzieciństwa- pycha!
OdpowiedzUsuńPiękne te jabłka! Muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuń