Witajcie,
Niedawno portal urodaizdrowie.pl umożliwił nam wypróbowanie 4 nowych sosów do
warzyw na ciepło firmy Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora,
czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz
tradycyjny do marchewki z groszkiem. Dzisiaj chcemy podzielić się z Wami
przepisem na wykorzystanie sosu ziołowo-maślanego. Podałyśmy go z mieszanką warzyw
i ryżem z curry - naszym ulubionym. Jest to bardzo szybki i smaczny pomysł na obiad. Niedługo na blogu pojawią się też dania z
innymi sosami oraz nasze opinie na ich temat.
Składniki:
mieszanka mrożonych warzyw (450g)
2 paczki ryżu
sos do warzyw na ciepło ziołowo-maślany firmy Knorr
3 łyżki masła
łyżeczka curry
Przygotowanie:
1. Rozgrzej na patelni 3-4 łyżki oleju. Wrzuć na patelnię mrożone warzywa i rozmrażaj je pod przykryciem przez około 10 minut. W tym czasie zacznij gotować ryż wg przepisu na opakowaniu.
2. Gdy warzywa będą już miękkie dolej do nich trochę wody i gotuj je tak przez następne 3 minuty. Po ich upływie dodaj na patelnię 2 łyżki masła oraz opakowanie sosu do warzyw na ciepło firmy Knorr o smaku ziołowo-maślanym. Całość dobrze wymieszaj i smaż jeszcze ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając.
3. Ugotowany ryż odcedź i wymieszaj w garnku z 1 łyżką masła i łyżeczką curry.
4. Nałóż na środek talerza ryż, a wokół niego warzywa w sosie ziołowo-maślanym.
Smacznego:)
Nasze oceny:
Basia: Wyraźny smak maślano-ziołowy idealnie pasuje do warzyw. Jeśli chcecie, by obiad był bardziej sycący dodajcie smażonego kurczaka. Moja ocena: 9/10.
Julka: Idealny sos dla miłośników masła, takich jak ja :) Według mnie składniki sosu Knorra są wymieszane w idealnych proporcjach i z chęcią będę kupować ten sos do obiadów na szybko. Moja ocena: 10/10.
Pamiętam, ze w Lidlu sprzedawali podobną mrożoną mieszankę warzywną z sosem maślanym i to było pyszne, dlatego muszę wypróbować Wasz przepis :)
OdpowiedzUsuńJak nam się kiedyś uda znaleźć taką mieszankę w Lidlu to chętnie wypróbujemy:) A przepis polecamy, bo to naprawdę szybkie i smaczne danie:)
Usuńświetne zdrowe danie:)
OdpowiedzUsuńZakupiłam niedawno te sosiki - do brokuła i kalafora oraz do szpinaku. Gdy tylko pojawiły się w sklepie odrazu mnie zaciekawiły. Jeszcze nie próbowałam ale mam nadzieję że się sprawdzą. Bo co prawda to prawda - warzywa trzeba czasem dobrze doprawić albo potraktować konkretnym sosem żeby nie były mdłe :)
OdpowiedzUsuńJesteśmy ciekawe, czy będą Ci smakowały:) Daj nam znać:) My też niedługo będziemy te smaki próbowały. Pozdrawiamy:)
UsuńWolę raczej dodawać do warzyw swoje ulubione przyprawy niż takie sosy z torebki, ale raz na jakiś czas można spróbować czegoś innego. Propozycja dość ciekawa :))
OdpowiedzUsuńooo.. warzywa-uwielbiam! W takim sosie nie miałam jeszcze okazji jeść, ale wiem, że na pewno bym nie skończyła na jednej porcji :D
OdpowiedzUsuńCiekawie podane warzywa!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń