wtorek, 26 listopada 2013

Ciasteczka dla studenta - szybkie, tanie i pyszne


Witajcie,
Mamy dzisiaj dla Was przepis na niedrogie i szybkie ciasteczka jabłkowe. Są bardzo proste w przygotowaniu- wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki, wylać na blachę, a po upieczeniu pokroić na kawałki. Ciastka idealnie sprawdzają się jako przekąska w ciągu dnia - są lekkie, miękkie, a w ich smaku wyczuwalna jest delikatna nuta cynamonu. Przepis dedykujemy studentom, którzy nie mają czasu na przygotowywanie słodkości, a niekoniecznie chcą jadać ciągle poza domem (lub tylko kupne słodycze). Możecie do ciasta dodać bakalie, wtedy ciastka będą bardziej sycące. Zmodyfikowany przez nas przepis pochodzi z gazetki Przyślij Przepis z sierpnia 2012 roku.


 

Składniki:

½ szklanki cukru pudru

1 szklanka mąki

½ szklanki mleka

jabłko (lub 2 małe)

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka cynamonu




Przygotowanie:

1. Jabłka umyj, obierz i pokrój w małe kawałki (ewentualnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach).


2. Wymieszaj cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Dodaj mleko i jabłka i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.


3. Wylej ciasto do formy o wymiarach ok 40×20 cm. Warstwa będzie dość cienka, a samo ciasto dość gęste.





4. Ciasto piecz około 25 minut w temperaturze 180˚C. Gdy ciasto wystygnie, pokrój je na kwadraty. Ciasteczka będą smakować jeszcze lepiej z bitą śmietaną.



Nasze oceny:


Basia: Ciasteczka przygotowuje się ekspresowo i tak samo szybko znikają z talerzy. Następnym razem zrobię podwójną porcję. Moja ocena: 9/10.



Julka: Proste ciasteczka, wykonane ze składników, które prawie zawsze mam w domu. Następnym razem dodałabym do nich trochę brązowego cukru. Moja ocena: 8/10.


4 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter