Witajcie,
Mamy dzisiaj dla Was przepis na niedrogie i szybkie ciasteczka jabłkowe. Są
bardzo proste w przygotowaniu- wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki, wylać na blachę, a po
upieczeniu pokroić na kawałki. Ciastka idealnie sprawdzają się jako przekąska w ciągu
dnia - są lekkie, miękkie, a w ich smaku wyczuwalna jest delikatna nuta
cynamonu. Przepis dedykujemy studentom, którzy nie mają czasu na
przygotowywanie słodkości, a niekoniecznie chcą jadać ciągle poza domem (lub tylko kupne słodycze). Możecie
do ciasta dodać bakalie, wtedy ciastka będą bardziej sycące. Zmodyfikowany
przez nas przepis pochodzi z gazetki Przyślij Przepis z sierpnia 2012 roku.
Składniki:
½ szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki
½ szklanki mleka
jabłko (lub 2 małe)
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
1. Jabłka umyj, obierz i pokrój w małe
kawałki (ewentualnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach).
2. Wymieszaj cukier puder, mąkę, proszek
do pieczenia oraz cynamon. Dodaj mleko i jabłka i dokładnie wymieszaj wszystkie
składniki.
3. Wylej ciasto do formy o wymiarach ok 40×20 cm. Warstwa będzie dość cienka, a samo ciasto dość gęste.
4. Ciasto piecz około 25 minut w
temperaturze 180˚C. Gdy ciasto wystygnie, pokrój je na kwadraty. Ciasteczka
będą smakować jeszcze lepiej z bitą śmietaną.
Basia: Ciasteczka przygotowuje się ekspresowo i tak samo szybko znikają z talerzy. Następnym razem zrobię podwójną porcję. Moja ocena: 9/10.
Julka: Proste ciasteczka, wykonane ze
składników, które prawie zawsze mam w domu. Następnym razem dodałabym do nich
trochę brązowego cukru. Moja ocena: 8/10.
Muszą ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis, kiedyś wypróbuję
OdpowiedzUsuńAle pyszności tworzycie :))
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie i wzajemnej obserwacji :)
Proste i smaczne - takie w moim stylu :))
OdpowiedzUsuń