piątek, 8 listopada 2013

Bułki pełnoziarniste z domowym twarożkiem

Witajcie :) Z okazji Dnia Zdrowego Śniadania przygotowałyśmy dla Was naszą propozycję śniadaniową. Zrobiłyśmy domowe bułki z mąki pełnoziarnistej, do których najlepszym dodatkiem jest według nas domowy twarożek z ogórkiem i kiełkami. Jednym słowem jest to pomysł na zdrowe i pyszne rozpoczęcie dnia. Przepis na bułeczki znalazłyśmy w programie Szczypta smaku.

Składniki (na 4 bułki):
200g mąki pełnoziarnistej pszennej
150ml maślanki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka majeranku

Twarożek:
250g twarogu (chudego lub półtłustego)
łyżka jogurtu naturalnego
pół zielonego ogórka
garść kiełków rzodkiewki
sól, pieprz

Przygotowanie: 
1. Rozgrzej piekarnik do 200˚C.

2. Zacznij od przygotowania bułek. Wymieszaj dokładnie suche składniki, po czym dodaj 150ml maślanki i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być lekko grudkowate ale jednolite.

3. Posyp blat mąką, wyłóż na niego ciasto i zagnieć kilkoma ruchami ręki, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Pamiętaj by nie zagniatać ciasta zbyt długo, gdyż wtedy stanie się twarde.



4. Gotowe ciasto podziel nożem na 4 części, z każdej z nich uformuj bułkę i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę natnij głęboko nożem, by uzyskać na środku krzyż.



5. Piecz bułki przez ok 15 minut. Aby sprawdzić czy bułki są dobrze upieczone popukaj w ich spód, jeśli wydadzą głuchy odgłos - są gotowe

6. Podczas pieczenia bułek, przygotuj twarożek. Połącz twarożek z jogurtem i dodaj do smaku pieprzu i soli. Ogórka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wymieszaj masę twarogową z ogórkiem i kiełkami.

7. Poczekaj aż bułki trochę ostygną i zajadaj się świeżym pieczywem z domowym, chrupiącym twarogiem. Według nas jest to idealne kolorowe śniadanie na jesienną pluchę, dlatego też dołączamy się do akcji na Durszlaku o tej samej nazwie. Jesienne śniadania muszą dawać nam porządny zastrzyk (kolorowej energii) na cały dzień i nasze spełnia te warunki :)

Nasze oceny: 

Basia: Te bułki są przepyszne i bardzo sycące. Dwie osoby z powodzeniem się nimi najedzą. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe:) Moja ocena: 9/10.

Julka: Świeże bułki zawsze są pyszne, a nasze na pewno zaspokoją Wasz głód na dłużej niż te sklepowe Polecam je jeść w towarzystwie naszego twarogu. 9/10.

4 komentarze:

  1. Takie śniadanie to prawdziwa rozkosz, do tego jakie zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam zamiar się w końcu zabrać za pieczenie domowych bułeczek :))

    OdpowiedzUsuń
  3. jak mogłam ominąć to święto!?! toż to śniadanie celebruję jak nic innego :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter