Witajcie:) Dzisiaj drugi przepis z wykorzystaniem
sosów Knorr do warzyw na ciepło. Tym razem spróbowałyśmy sosu do
szpinaku. Basia jest miłośniczką szpinaku i przygotowuje go często,
dlatego była bardzo ciekawa tego sosu. Danie robi się bardzo szybko, a
do wykonania sosu należy dodać tylko śmietanę. Jednak bez dodatkowych
przypraw jest mało wyraźny i trochę bez smaku. Po doprawieniu szpinak jest bardzo
dobry. My jadłyśmy szpinak z pieczywem, ale możecie podać go również do
obiadu. Jedna porcja tak przygotowanego szpinaku to zaledwie 170 kcal :)
Składniki(na 3 porcje):
450g mrożonego szpinaku w liściach
1 mała cebula (lub pół większej)
2 łyżki masła
100ml śmietany 18%
dodatkowo: pieprz, sól, mielona ostra papryka, ząbek czosnku
Przygotowanie:
1. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na 2 łyżkach masła. Gdy cebula będzie już przezroczysta, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku i podsmaż razem jeszcze chwilę.
2. Dodaj lekko rozmrożony szpinak i mieszaj całość, aż szpinak całkowicie się rozmrozi.
3. Zawartość torebki z sosem wymieszaj ze śmietaną i dodaj do szpinaku. Wymieszaj dokładnie i zagotuj. Dopraw do smaku pieprzem, solą i mieloną ostrą papryką.
4. Szpinak podawaj jako dodatek do dań głównych lub jako pastę do kanapek.
Nasze oceny:
Basia: Szpinak polany sosem Knorr był dobry, jednak ja lubię gdy jest dobrze doprawiony. Nie czułam w sosie ani czosnku, ani sera (jedynie jego zapach). Po dodaniu przypraw danie mi bardziej smakowało. Moja ocena: 8/10.
Julka: Jako, że do szpinaku nadal się przekonuję, oczekiwałam czegoś bardziej wyrazistego. Podobnie jak u Basi, całość smakowała mi bardziej po dodaniu pieprzu i ostrej papryki. Moja ocena: 7/10.
pyszny obiadek:)
OdpowiedzUsuńmusze i ja spróbować. Lubię intensywne smaki więc pewnie i ja będe musiała doprawić.
OdpowiedzUsuńSzpinak musi być doprawiony mocniej, żeby smakował, więc dobrze wiedzieć, że trzeba jeszcze tę przyprawę poprawić ;) A swoją drogą to niegłupia jest ta mieszanka.
OdpowiedzUsuńZupełnie się zgadzamy:) A sos warto mieć, bo nigdy nie wiadomo kiedy będzie trzeba zrobić ekspresowy obiad:)
UsuńA dla mnie te mieszanki to jakaś totalna porażka. Uwielbiam szpinak, ale nie wyobrażam sobie użyć do jego przygotowania mieszanki z proszku. Wystarczy choćby trochę śmietany, czosnku, soli i pieprzu i mamy pyszne danie, bez zbędnych dodatków, które jakby na to nie patrzeć nie są tanie.
OdpowiedzUsuńOczywiście zgadzamy się, że lepiej przygotować taki sos samemu i my tak właśnie robimy. Zwłaszcza, że wiemy co do takiego dania dodajemy. Jednak nie zawsze wszyscy mają czas, żeby spędzać go w kuchni, a jest to bardzo szybki sposób na obiad. Dlatego uważamy, że warto o takich mieszankach wspomnieć. A do drogich nie należą, bo kosztują niecałe 2 zł. :) Pozdrawiamy
Usuńmmm uwielbiam szpinak, a dawno nie jadłam. może wykorzystam ten przepis :)
OdpowiedzUsuńI jak wam smakuje ta potrawa?
OdpowiedzUsuńhttps://agronova.net.pl/